Preminula književnica i dramaturginja Ljubica Ostojić

Književnica, dramaturginja, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti Ljubica Ostojić preminula je u jutarnjim satima u 76. godini – potvrđeno je Feni u Društvu pisaca BiH.

Predsjednik Društva pisaca u Bosni i Hercegovini Hadžem Hajdarević, govoreći o Ljubici Ostojić, istaknuo je da je ona bila jedna od najvažnijih spisateljica u Bosni i Hercegovini.

Ističe također da ga s Ljubicom Ostojić posebno veže činjenica da su i vrijeme opsade proveli zajedno u Sarajevu.

Ljubica Ostojić bila je osoba širokih vidika, kolegijalna. Bila je jedna od najboljih ljudi u najboljem smislu. Ona je inicirala suradnju i povezivala književnike, okupljala ljude i nije nikad nikome bila zavidna, kazao je između ostalog Hajdarević

Ljubica Cica Ostojić rođena je 20. ožujka 1945. godine u Beogradu, a od kraja iste godine s obitelji živi u Sarajevu.

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama “Odjek” i “Književna revija” te listovima “Oslobođenje” i “Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, češki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

Član je Društva pisaca BiH bila od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

(www.jabuka.tv)