Preminula jedna od najomiljenijih hrvatskih glumica | Jabuka.tv

Preminula jedna od najomiljenijih hrvatskih glumica

Jedna od najomiljenijih hrvatskih kazališnih, filmskih i TV glumica, Vera Zima, preminula je u subotu u Zagrebu u 68. godini.

Uz brojne nagrade, dobitnica je nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na području filma i Fabijan Šovagović za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmjeha i pogleda, a posebice u seriji “Odmori, se zaslužio si”, pa će ostati upamćena kao Ruža Kosmički.

Vera Zima rođena je 1953. u Metkoviću, na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala je 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu “Mećava” Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića, piše Radio Sljeme.

Glumila je u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, a jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji “Odmori se, zaslužio si” za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (Oprosti za kung fu) i Nagradu Fabijan Šovagović Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

(www.jabuka.tv | Foto: Cropix)


2 komentara

Komentiraj: