Premijer Orešković ipak ne podnosi ostavku?

Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade, obavijest da se odgađa sjednica Vlade stigla je pola sata prije nego što je sjednica trebala biti održana. U 13.30 sati javljeno mu je, doznajemo u vrhu HDZ-a, da premijer mora napustiti Banske dvore zbog privatnih razloga i da je to razlog odgode sjednice.

U vrhu HDZ-a,nakon jučerašnjega manevra premijera Oreškovića koji je dodatno zakomplicirao krizu vlasti, nastojali su smiriti tenzije. I umanjiti značaj premijerove poruke koju je poslao odgodom sjednice, piše Večernji list.

Izvor iz vrha HDZ-a rekao nam je da prekjučerašnja kava ni po čemu nije bila pesimistična niti dramatična. Naš sugovornik, odgovarajući na naše pitanje, odbacuje da je premijer na bilo koji način dao do znanja da bi mogao dati ostavku, što je postao jedan od mogućih scenarija nakon što je Orešković jučer odlučio pokazati da i on može utjecati na krizu vlasti.

Na kavi koju je premijer prekjučer organizirao kako bi pokušao pomiriti Tomislava Karamarka i Božu Petrova razgovaralo se o kreditnom rejtingu, rastu BDP-a, IBM-ovoj investiciji u Hrvatsku, prenosi nam naš sugovornik. Iako su pozicije Karamarka i Petrova i nakon te kave ostale iste, dakle Petrov traži Karamarkovu smjenu, a Karamarko i HDZ na to ne pristaju, naš sugovornik tvrdi da na kavi nije bilo drame koja bi rezultirala jučerašnjim premijerovim potezom.

Ako padne Vlada, imamo padobrane – našalio se naš sugovornik iz vrha HDZ-a ne otkrivajući uspijeva li HDZ sastaviti većinu u Saboru koja bi spriječila izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku. Politička se kriza sve više usložnjava, a teoretski – ostavka premijera značila bi pad Vlade.

U tom slučaju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuzima stvar u svoje ruke i daje mjesec dana novom mandataru da pokuša prikupiti 76 saborskih zastupnika potrebnih za apsolutnu većinu u Saboru.

No, postavlja se pitanje tko bi ostavkom premijera i njegovim odlaskom bio novi mandatar. U slučaju da premijer podnese ostavku samo kao manevar, on bi mogao biti i novi mandatar i u 30 dana morao bi sastaviti novu većinu, a time i novu Vladu.

U slučaju da Orešković ne podnese ostavku, ali u Saboru zastupnici izglasaju nepovjerenje Karamarku, što bi značilo izlazak HDZ-a iz Vlade, bili bismo suočeni s novim izborima koji se mogu održati najmanje 30 dana od njihova raspisivanja, javlja Večernji list.

(www.jabuka.tv)6 komentara

  • Ovaj tjedan neće sigurno ali je idući tjedan jako upitan. Što uradi pametan i sposoban čovjek u svijetu menađžmenta i biznisa sam sebi. Bježi moj dobri Oreškoviću ili ćeš sa ovim klaunima crvenim i plavim,lijevim i desnim izluditi. To je gamad koja nije naučila ništa raditi a da dobro žive i imaju dobre plaće i sve druge privilegije. NJih narod i Država RH-ka ne zanimaju,samo osobna korist i fotelje udobne.Spasi obraz koji imaš za razliku od ovih drugih političara dok ti ga nisu ukaljali ovi lešinari.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.