Premijer liga BiH za dvije, tri godine brojat će 10 ili 12 klubova?

Smanjenje broja klubova u nogometnoj Premijer ligi BiH je neizbježno, smatra Darko Ljubojević, dopredsjednik Odbora za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Ovo pitanje bit će, također, jedno od ključnih u godini koja je pred nama, jer se to nameće kao potreba u cilju podizanja kvalitete nogometnog natjecanja. Nogomet u našoj zemlji smatra se jednim od najslabijih u Europi, što pokazuju i rezultati klubova na međunarodnoj sceni u proteklih desetak godina, pišu Nezavisne novine.

– Mi ćemo biti jednostavno prisiljeni na taj korak, jer se to nameće kao potreba. Također, kriteriji UEFA su sve stroži i u sljedećem razdoblju ćemo o tome morati detaljnije razmišljati. Činjenica je da mnogi naši klubovi ne ispunjavaju uvjete. Uz to, s manjim brojem klubova ćemo pojačati konkurenciju i kvalitetu. Ova liga je jednostavno preglomazna za BiH i nema nikakvog smisla. Kvaliteta je katastrofalna, gledanost gotovo nikakva, a mnogi klubovi kubure s financijama – ističe Ljubojević.

Smanjenje lige sa sobom nosi i dosta novina, prije svega vezanih za sustav natjecanja. Postojeći dvokružni sustav s manjim brojem klubova bio bi gotovo neizvodljiv, jer bi u tom slučaju i ovako prevelika stanka između sezona i polusezona postala još veća. Ljubojević napominje da ideja skraćenja lige nije plod nikakovog ultimativnog zahtjeva iz UEFA ili FIFA, već potreba.

– Nikada tijekom nijednog sastanka nitko od ljudi iz UEFA ili FIFA nije s nama razgovarao u nekom ultimativnom tonu u svezi s pitanjem skraćenja lige. To je unutarnja stvar nacionalnih nogometnih asocijacija, oni se u to ne mješaju. Međutim, svi smo veoma dobro svjesni na kojoj je razini naš nogomet danas, te da i kriteriji UEFA postaju složeniji, ne samo infrastrukturalno nego i financijski – naglasio je Ljubojević.

U ovom trenutku teško je prognozirati kada bi do smanjenja lige moglo doći i na koliko bi se klubova smanjila. Sigurno je da se u tekućoj sezoni to ne može dogoditi, već samo onda kada odluka bude donesena prije početka jedne sezone.

– Vjerojatno tako nešto možemo očekivati za dvije ili tri godine. Liga od deset klubova, moje je mišljenje, bila bi idealna, ali mislim da je realno da to bude nekih 12 momčadi – smatra Ljubojević.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.