Premijer liga BiH skraćuje se sa 16 na 12 klubova

Premijer liga BiH

Na osnovu oba izrađena prijedloga o kojima će raspravljati 15 članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) na sjednici zakazanoj za 26. veljače ove godine, Premijer liga sa 16 trebala bi biti smanjena na 12 klubova, doznaje Anadolu Agency (AA).

Tročlana komisija NS-a BiH, u sastavu Darko Ljubojević, Josip Bevanda i Nurdin Peštalić, izradila je dva nacrta prijedloga smanjenja broj klubova u društvu najboljih. Prema prvom Premijer liga BiH od sezone 2016/17 sa 16 bila bi ”skraćena” na 12 klubova. Na osnovu ”opcije broj 2” u sezoni 2016/17 prvenstvo bi brojalo 14 umjesto sadašnjih 16 momčadi, a godinu kasnije sa 14 bio bi smanjen na 12 ekipa.

”Potpuno je odavno jasno da je ovakav sustav natjecanja nerealan, odnosno da je 16 momčadi u Premijer ligi BiH sa gledišta ekonomske moći i nogometnog potencijala prevelik broj. Također, važna je činjenica da imamo svega 30 utakmica u sezoni, što znači da igrači u našim klubovima više treniraju nego igraju utakmice. Zbog svega toga moramo ići na smanjenje broja klubova i mislim da je sada to svima jasno u cijeloj BiH“, rekao je za Anadolu Agency Darko Ljubojević, potpredsjednik NS-a BiH i predsjednik tročlane komisije za nacrt prijedloga izmjena sustava natjecanja u Premijer ligi.

Bude li sve u redu jednu od dvije opcije, na prijedlog IO, u konačnici trebala bi usvojiti Skupštine NS-a BiH na ovogodišnjem zasjedanju u travnju ili najkasnije u svibnju.

”U nacrtu prijedloga piše i da će u Premijer ligi BiH u konačnici igrati 12 klubova, a nakon dvokružnog sustava bodovanja šest prvoplasiranih sačinit će Ligu za prvaka, a šest preostalih će razigravati za opstanak. To je prva zamisao i mislim da bi bila bolja sa aspekta neizvjesnosti, zanimljivosti natjecanja. Kao rezervno rješenje ponudili smo da 12 momčadi igra po trokružnom sustavu bodovanja. To će biti tema razgovora. Vjerujem da će biti izabrano najbolje moguće rješenje. Jedno je sigurno, kako god se igralo prvenstvo BiH sa 12 klubova bit će daleko kvalitetnije nego današnje sa 16”, pojasnio je Ljubojević, naglasivši:

”Kao drugi stupanj natjecanja ostat će entitetske Prva liga Republike Srpske i Prva liga Federacije BiH, iz koje će prvoplasirane momčadi ulaziti u Premijer ligu”.

(Anadolija)

6 komentara

    • Molim te ajde mi reci kako to se peru pare da i ja operem. Kad je tako što su prestali “prati” u košarci. Sada kada u dvorani nema nikoga, po tvom, svima nama teku med i mlijeko, svi smo zaposleni, svima se povećale plaće itd. “Pajdo” moj istina je suprotna tvome mišljenju. Sve je lančano povezano. Bilo što da se radi u NAŠEM ŠIROKOM svima nam je od koristi, bilo da se radi o gospodarstvu, sportu, kulturnim manifestacijama, jer dolazi narod, poslovni partneri pa živne sve…..Aj Bog i živili!

  • NISMO ZNALI KOLIKI POTENCIJAL IMA NAŠ ŠIROKI PA DA NJEGOV ČLAN KEMAL PRAVI PROGRAME TAKMIČENJA U TKZ DRŽAVI BRAVO MOŽDA U DOGLEDNO VRIJEME STIGNE I EVROPSKU REPUTACIJU DA JE VIŠE RATOVA KOLIKO BI IMALI VIŠE STRUČNJAKA ZNAM DA JE OSNOVNU ŠKOLU ZAVRŠIO NEKAKO UZ DOBROSUSJEDSKE ODNOSE A ZA SREDNJU HILJADU INTERVENCIJA A POSLIJE RATA STRAŠNO NADOŠLA PAMET KAKO BI DOBRO BILO DA SE VEĆINI TO DOGODILO

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.