Premijer FBiH: U Europi je sad recesija, mi smo je izbjegli

Poznato je da su političari nekad namjerno, a nekad iz neznanja udaljeni od stvarnosti i činjenica pa je tako federalni premijer BiH Fadil Novalić danas izjavio da je u Europi recesija, dok ju je BiH izbjegla zahvaljujući gradnji autocesta.

Mi sad imamo u Europi recesiju, Njemačka je na 0,4, međutim, mi zahvaljujući gradnji autocesta nismo osjetili tu recesiju, naš bruto društveni proizvod je ostao gotovo isti, zahvaljujući tome što imamo infrastrukturu, energetske projekte koje gradimo. To nas zadržava u zoni višeg rasta BDP-a, rekao je Novalić, a prenosi Faktor.ba.

Recesiju iz EU-a u BiH nisu osjetili jer je ni nema.

Iako u Europskoj uniji vlada zabrinutost zbog usporavanja velikih gospodarstava, BDP je još uvijek u plusu, a da bi se tehnički ušlo u recesiju, potrebna su dva kvartala pada zaredom.

Bosna i Hercegovina jedna je od najsiromašnijih zemalja Europe. BDP po stanovniku prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda za 2018. iznosi tek oko 5600 američkih dolara, manje i od nekih afričkih zemalja poput Namibije ili Južnoafričke Republike. No to očito ne sprječava njihove političare da budu prezadovoljni svojim radom i projektima. Slično kao i u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv) 


29 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.