Premijer FBiH i poslodavci sutra o poreznoj reformi

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH o temi “Reformska agenda s posebnim osvrtom na poreznu reformu u cilju rasterećenja poslodavaca” bit će održan sutra u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja.

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne porezne reforme, odnosno izmjene politika u poreznim opterećenjima rada. Porezna reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poreznu osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona – o dohotku i doprinosima. Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama regulira da se onima s nižim plaćama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima s višim primanjima da se poveća kako bi se napravio balans.

Najavljeni sutrašnji sastanak u Zenici organizira se u cilju pronalska rješenja za rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Osim premijera Novalića, iz Vlade će nazočiti ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, kao i premijer Zeničko-dobojske županije Miralem Galijašević. Očekuje se također nazočnost oko stotinu poslodavaca iz Federacije.

Sastanak će biti održan u prostorijama zeničkog Arcelor Mittala.

(VL)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.