Prema njemačkom ZDF-u Radovan Karadžić je radio kao nogometni djelatnik u Barceloni

Dokumentarni kanal njemačke državne televizije ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) jučer je na službenoj Facebook stranici objavio fotografiju ratnog zločinca Radovana Karadžića, a u pozadini je “umetnut” grb Barcelone.

Ne radi se o tehničkoj pogrešci, piše Klix.ba.

Naime, ZDFinfo je uz Karadžićevu fotografiju priložio tekst u kojem se navodi da je Karadžić prošao put od nogometnog radnika do ratnog zločinca.

Od nogometnog radnika do genocida – piše u naslovu, a dalje se navodi:

Srpski ratni zapovjednik Radovan Karadžić radio je na početku 80-ih godina kao psiholog u Barceloni. Kasnije je osuđen, između ostalog, i za masakr u Srebrenici tijekom rata u BiH, piše u opisu fotografije.

Karadžić, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH nikada nije radio u Barceloni. Osamdesetih godina prošlog stoljeća radio je u Sarajevu kao sportski psiholog osam godina te veoma kratko u Crvenoj zvezdi.

ZDF, ali i ranije Deutshe Welle, zasigurno je zbunio članak na njemačkoj Wikipediji u kojem se navodi da je Karadžić radio u Barceloni. Wikipedia se pozvala na netočan navod koji je objavio Süddeutsche Zeitung 2008. godine kada je Karadžić uhićen u Beogradu.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.