Prema britanskim zakonima Jadranko Prlić bi mogao već sutra na prijevremenu slobodu

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) priopćio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider HRHB, od sutrašnjeg dana odslužiti polovinu svoje zatvorske kazne od 25 godina.

Time bi prema britanskim zakonima mogao ispuniti uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu, javlja BIRN.

Prema priopćenju iz MKKS-a o polovici odsluženja kazne koje nastupa 18. veljače, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem studenog prošle godine. Mehanizam nije objavio odluku, niti je li takva odluka donesena.

U pismu se navodi kako se britanska pravila o uvjetnom puštanju na slobodu nakon polovice izdržane kazne ne odnose na ovaj slučaj i da se odluka o tome ostavlja na odlučivanje isključivo Carmelu Agiusu, predsjedniku Mehanizma. Dosadašnja praksa Mehanizma bila je posebno odlučivanje o svakom slučaju nakon odslužene dvije trećine kazne.

Haški tribunal je u studenom 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih dužnosnika HRHB-a i HVO-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru obrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tijekom izricanja presude, general Praljak je popio bočicu otrova i preminuo istog dana.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Bogu hvala, koliko je čovjek propatio radi politike unitarne BiH koju stranci promoviraju. Sve u cilju da nas se ušutka. Kakva je razlika između naših i muslimanskih logora. Tko je god radio zločine isto je. Samo naše osudiše. Gdje je tu pravda?

  • Nije problem sto su neki zlocinci osudjeni, nego sto svi nisu. Pojednostavljeno, Prlic, Praljak i ekipa su krivi i sama cinjenica da svi ratni zlocinci nisu odgovarali za svoje zlocine ne lisava odgovornosti one koji su za svoje zlocine osudjeni. Jasno?

 • Našima 20 i 25 godina a Šljivančaninu 10 godina za zločine u Vukovaru gdje je sve snimljeno. Smijurija od međunarodne zajednice. Krik hrvatskog naroda do neba. Nadam se da će se ovim svjetskim smutljivcima sve obiti o glavu.

 • Dobro nam dosao u Ercegovinu ili gdjegod!!! 🙂
  Prkija mogu zamisliti kao gospodina, vrsnog profesora, biznismena i, ako bas hocete, lopova (sa stilom), ali kao zlocinca NIKAKO I NIKAD(!!!).
  Kao ni ostalu ekipu.
  Međunarodna bagra, sjeme joj se zatrlo…

 • Nije trebao ni biti u zatvoru. Branio i volio svoju domovinu i osuden. Hrvati Herceg bosne su platili i za sva zlocine poturica koji su nevini a pobili i poklali na tisuce Hrvata i Hrvatica.

 • Pa kobi pametan otvarao logore I hapsijo narod ko hitler zidove po kucama dicu zene pa koje bija pametan to nije tijo radit ubijat premlacivat po logorim dretelj heliodrom kakosu mogli prihvarit funkcije sve to udba iz zagreba zakuhala a ovi konji prlic I ostali sekretari skoja prihvatili bilo lopo ali kratko trajalo pametnom dosta

 • On je u zatvoru radi financijskog kriminala, ne radi ratnog zločina.
  Stranci neće dopustit da uzmeš i nikom ništa, jbg bio rat.
  On je ipak previše uzeo i za svjetske razmjere. Niti je on domoljub niti mu je ikakva politika skodila

 • sjećam se na moje uši rekao 1996 na predavanju, citiram: da ja imam to što predmnijevaju da imam, ne bih sad bio ovdje…….kad tamo 150 miliona eurića imovine

 • Iako namjerno niste stavili moj komentar, da su mom Hrvatskom narodu ” moćnici” ovoga svijeta htjeli natovariti na leđa laž umjesto istine, preko naših osuđenih Hrvatskih generala, osobito iz BiH.
  Istina će na kraju pobjediti, jer je kao voda koja na glavu pada iako su je htjeli ” vrućinom” isušiti.
  Ne stavljanje prethodnog komentara samo ovo dodatno potvrđuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.