Prelijepo: Osobe s invaliditetom prošetale modnom pistom u Livnu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom u restoranu „Panorama“ Livno održana je druga modna revija osoba s invaliditetom „Mogu, znam, hoću“.

Organizirali su je dvije livanjske udruge, roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Put u život – PUŽ“ i Marijanska vinkovska mladež u BiH (MVM).

Bio je to jedan od načina na koji su željeli skrenuti pozornost javnosti na sve osobe sa smetnjama u razvoju, a ‘Pužići’ su, od onih najmlađih u majčinom naručju do najstarijih, hrabro stali pred više od 400 posjetitelja i prezentirali modnu odjeću koju su im za tu priliku osigurale modne kuće i saloni.

Za frizure i šminku pobrinuli su se saloni, a svoj doprinos organizaciji događaja dali su i brojni sponzori. No, ništa od svega toga 30-tak djece i mladih ne bi moglo bez svojih volontera iz MVM koji su uz njih od samog osnivanja Udruge „PUŽ“.

Za neke od njih tako su se vezali da su im svojedobno i stihove napisala, a Anita Matić je sa svojom prijateljicom, volonterkom Anteom Miloloža i ove godine publici priredila posebno ‘iznenađenje’ za završni zlazak na modnoj reviji.

Prošle godine bila su to crna odjela i sunčane naočale, ovoga puta elegantne crne haljine sa šeširima i cipelama s potpeticama, kao da su tog trena izašle iz kraljevskog dvora.

Inače, volonteri iz MVM ističu kako oni jedni bez drugih ne bi bili potpuni, da ta djeca traže tako malo, a zauzvrat daju puno više. Volonterka Matea Vukadin, livanjska nevjesta iz Širokog Brijega, pripravnički staž odradila je s Pužićima, za koje ima samo riječi hvale:

Baš me Bog dragi uputio s razlogom među ovu djecu. Jednostavno ova djeca su mi pokazala zašto je baš moje zanimanje bilo zanimanje logopeda i jednostavno su mi pokazali šta je to ljubav. I ovdje sam i volontiram u udruzi i u Marijanskoj vinkovskoj mladeži, jednostavno, oni su ljubav.

Matea je uoči finalnog događaja vrijedno vježbala i ples i kolo. Naime, u suradnji s kulturno-umjetničkim društvima iz Livna i Glamoča, Pužići su ove godine pripremili i jedan izlazak u narodnim nošnjama naroda koji obitavaju na ovom području, te su uz zvuke usne harmonike otplesali i jedno kolo.

Predsjednica „PUŽ-a“ Silva Matić kazala je za Večernji list da se malo pribojavala kako će se snaći u svemu tome, no, djeca su vrijedno vježbala s mentorima, uživala u nastupu presretna s reakcijom publike koja je burnim pljeskom ispratila svaki njihov nastup.

S toliko nestrpljenja i treme su čekali svoj izlazak na pistu, poneki se i u maniri pravih modela okrenuli nekoliko puta, da ih se vidi sa svake strane i samo što nisu rekli: „evo, vidite da mogu!“ I mogli su! Tako je i slogan „Mogu, znam, hoću“, pod kojim je revija održana, u cijelosti opravdan, kao i cilj organizatora da pokažu šta osobe s poteškoćama u razvoju mogu.

Edukacijska rehabilitatorica Matea Visković, volonterka i predsjednica MVM u Livnu je za Večernji list kazala da se nada kako će iz dosadašnjih akcija preći u nešto puno konkretnije i dodala: Nadam se da ćemo u skorije vrijeme razgovarati o tome da smo nekoga uspjeli zaposliti, ako ništa na pola radnog vremena, odnosno na 4 sata, jer stvarno vani postoji puno primjera jako dobre prakse, već u susjednoj nam Hrvatskoj, a ne moramo zapravo ići ni u Hrvatsku jer i u većim gradovima BiH imamo primjere u kojima stvarno mogu biti zaposleni i aktivni članovi društva.

A i Livno je još jednom pokazalo svoje veliko srce, budući da je svaki posjetitelj za ulaznicu dao 30 KM, neki i više. Sredstva će Udruga koristiti za svoj rad i organizaciju još puno sadržaja za svoje štićenike kako bi ih se što više uključilo u društvo. Bila je to već četvrta godina zaredom kako s višednevnim zbivanjima obilježavaju Svjetski dan osoba s Down sindromom, svaki put na drugačiji način.

Plesa i veselja tu večer bilo je napretek, a Pužići i posjetitelji su se družili do u sitne sate. Ako neki od njih do sada i nisu imali priliku upoznati djecu iz Udruge „Put u život“, dolaskom na ovu manifestaciju ne da su ih upoznali, nego su dobili i važnu životnu lekciju – kako se opustiti, voljeti i radovati.

(www.jabuka.tv | Foto: Večernji list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.