Prekvalificirane medicinske sestre ”pune” kliničke centre

Prema EU standardima, medicinska sestra bi trebala imati minimalno 4600 sati prakse. Takvo osposobljavanje za medicinske sestre odgovorne za djelatnost opće njege sastoji se upravo od najmanje 4600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja u punoj satnici tijekom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja.

Međutim, ovaj broj sati teško mogu dosegnuti prekvalificirane medicinske sestre, što iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a smatraju ogromnim problemom. Ranko Palačković, predsjednik ovog sindikata, za ATV kaže kako je u BiH ova profesija podcijenjena pa vrhunski stručnjaci masovno odlaze put zapadnih zemalja trbuhom za kruhom. Tako ih je samo iz banjolučkog medicinskog centra u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo 30-ak. Na njihova radna mjesta najčešće dolaze oni koji diplome dobiju za manje od godinu dana, a o poslu malo znaju.

– Imate toliko škola u RS i u FBiH koje se bave prekvalifikacijama, i to je zaista unosan posao. Kad nekoga ubacite u zdravstveni sustav, konkretan je problem to što obično ta osoba radi u timu, jer danas je sve tako, vi tog čovjeka ne možete ostaviti da radi samostalno, naglasio je Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, prenosi Večernji list.

Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara kazali su kako će tražiti zakon o sestrinskoj djelatnosti kako bi se točno znalo tko i po kojim uvjetima može raditi s pacijentima.

Inače, iz ovog sindikata su već i prije upozoravali kako sve više medicinskih sestara i tehničara uči njemački jezik. Tako su još prije nekoliko mjeseci upozorili kako BiH napuštaju medicinske sestre i tehničari svih profila. Istaknuli su kako je problem što u inozemstvo upravo odlazi stručni kadar koji dobro zna raditi svoj posao.

– Ljudi jednostavno idu tamo gdje je bolje, a to sigurno nisu RS i BiH. Ovdje su loše plaće, ali i cjelokupni uvjeti rada, zbog čega ćemo s vremenom ostati bez kadra, upozoravali su na problem iz ovog sindikata još prije nekoliko mjeseci.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Haha neka neka mislili ste vi provoditi torturu nad neki…svatko tko je pametan nek se seli iz ove bare gdje je jako puno krokodila i tesko ih nahraniti.Miloradu,Dragancetu i Bakiru su usta otvorena i prozdiru sve sto naleti zato narode bjezi dok nisu vas unistili

  • jadno i tuzno imam 4ero dijece zena frizerka moram vani zalosno i tuzno za božić al to je nasa stvarnost istina čovjek bez ideala

  • Danas se kupuje med.skola nq veliko i takve ljude primaju dq rade a glavne sestre su koze pogotovo s visokom koje samo idizu svoju skolu a veze nemaju o poslu a tek kako su zavrsile preko kreveta razno razni stipendija fratarski a 5% ih je normalno ,jadan ko ih treba

  • A kako zene HDZ dupelizaca zavrsise zorli visoke skole i postadose profesorice u grudama u medincinskoj..muz dvije lazne invalidnine zena 4 radna mjesta…gdje to ima??
    SAMO U HDZ kriminalacs

Komentiraj: