Prekretnice u tehnologiji koje bi mogle promijeniti svijet u 2021. godini

Kada je riječ o razvoju tehnologije i kretanju u toj industriji, 2021. godina bi prema najavama mogla donijeti nekoliko tehnoloških prekretnica kako za trenutne gigante u toj industriji tako i za poboljšanje usluga.

Nova godina, bar kada je riječ o najavama, mogla bi donijeti nekoliko tehnoloških događaja koji bi mogli znatno promijeniti trenutne odnose na tržištu, ali također i uvesti neke inovacije. Neki će od iduće godine profitirati, dok će se neke kompanije morati nositi s problemima koje im nameću sve strožiji zakoni, piše Klix.ba.

Problemi za tehnološku “veliku četvorku”

Naredna godina ni vlasnicima tehnoloških giganta poput Facebooka, Amazona, Applea i Googlea mogla donijeti mnogo više briga. Vlasti u europskim državama, ali i one u SAD-u, već su najavile borbu s najvećim tehnološkim kompanijama kada je riječ o zakonima o konkurenciji i zaštiti privatnosti. Prema najavama, 2021. godine Europska unija će se znatno više posvetiti ovom problemu, a nedavno doneseni Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima upravo je najava novih aktivnosti na području digitalnog tržišta.

Ranije ovog mjeseca američki savezni regulatori i više od 45 državnih tužitelja tužili su Facebook, optužujući kompaniju za društvene medije da poduzima nezakonite radnje u pogledu uništavanja konkurencije.

Pored toga, tehnološka “velika četvorka” s posebnom pažnjom će pratiti i odnos novog američkog predsjednika Bidena prema ovim kompanijama. Već ranije je Joe Biden bio izuzetno kritičan prema velikim kompanijama, naročito prema Facebooku.

Električne inovacije

Ova godina naročito je pogodila avioindustriju koja je zabilježila ogromne gubitke zbog pada prometa. Unatoč lošoj situaciji, najveće kompanije i dalje rade na istraživanju i razvoju tehnologija u vezi sa zrakoplovima, a naročito se pozornost posvećuje ekološkom segmentu. U rujnu je Airbus predstavio svoja tri koncepta hibridne tehnologije za zrakoplove na vodik.

Također, iduće godine Airbus bi trebao potpisati važan sporazum s Njemačkom, Francuskom, Španjolskom i Italijom za razvoj velikog bespilotnog zrakoplovnog sustava, a prva testiranja u zraku kada je riječ o ovom projektu pod nazivom “Eurodrone” trebala bi započeti 2025. godine.

Pored toga, kompanija Rolls-Royce najavila je testiranja svog novog električnog zrakoplova “Spirit of Innovation”, a iz kompanije se nadaju da će zrakoplov oboriti svjetski rekord kada je u pitanju brzina električnih aviona.

Evolucija maloprodaje

Zbog pandemije koronavirusa, trend kupovine preko interneta zabilježio je veliki rast ove godine, što je natjeralo sve maloprodajne lance da razmišljaju o poboljšanju ovog segmenta prodaje.

Prema prvim informacijama, kompanija Amazon će proširiti svoj lanac trgovina pod nazivom “Amazon Go”, revolucionarni projekt prodavnica u kojim kupcima ne treba novac niti blagajna. U SAD-u trenutno radi više od 20 trgovina ovog tipa, a očekuje se da će kompanija otvoriti trgovine u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Rad od kuće

Pandemija je većinu kompanija na svijetu natjerala na rad od kuće, a prema podacima istraživačkog centra CCS Insights, 60% kompanija u zapadnoj Europi i SAD-u planira najmanje 25% radne snage zadržati na radu od kuće pa čak i kada pandemija koronavirusa završi.

Zbog zainteresovanosti kompanija za zadržavanje opcije rada od kuće, moguće je očekivati kako će se građanima nuditi i one opcije internet paketa namijenjene upravo toj populaciji, a tiču se prije svega brzine interneta i sigurnosti.

Autonomni automobili

Na ulicama gradova u SAD-u trenutno postoji više od 300 autonomnih vozila, što je dio usluge Googleove kompanije Waymo koja i prednjači po proizvodnji ovih vozila.

Kompanija je najavila širenje tržišta i na druge američke gradove u 2021. godini. Također, konkurencija kompaniji Waymo najavila je širenje tržišta autonomnih vozila. General Motors već testira svoju uslugu autonomnih vozila, kao i kompanija Lyft. U Kini je kompanija AutoX u ovom mjesecu započela testiranje svojih autonomnih vozila u nekoliko kineskih gradova, a ukoliko testovi prođu bez problema, kompanija je najavila početak proizvodnje automobila.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.