Predstavnik RS napustio pregovore BiH i EK

Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Europske komisije počeli su danas u Sarajevu prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Europskom unijom, koji se prvenstveno odnose na zahtjev EU-a za uspostavljanje takozvane tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su na pregovaračkim pozicijama koje je na prijedlog Vijeća ministara BiH utvrdilo Predsjedništvo BiH, a član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez napustio je pregovore. Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, potvrdio je za FTV da je Erbez napustio pregovore.

Upitan hoće li to utjecati na tijek pregovora, Tinjak je rekao da se pregovori nastavljaju i da to neće utjecati na njihov tok, jer ne mogu pregovarati s onima koji to ne žele.

“Jedino što vam mogu reći je da se stajališta BiH dosta razlikuju od stajališta Europske komisije, nećemo odustati od naših kvota, pokušavamo dogovoriti ono što je najbolje za BiH”, rekao je Tinjak.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su samo dan nakon što je BiH u Bruxsellesu predala aplikaciju za članstvo u EU.

Osim mehanizma koordinacije, koji je utvrđen na sjednici Vijeća ministara BiH 26. siječnja, adaptacija SSP-a nakon ulaska Hrvatske u EU jedan je od ključnih uvjeta za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Govoreći o pregovorima oko adaptacije SSP-a, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je “u nekoliko navrata govorio da je potpuno neizvjesno koliko će ti pregovori trajati”.

“Ako bi pitali samo mene, ti pregovori treba da traju do onog trenutka dok se ne uvaži minimum zahtjeva BiH. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da osiguramo najbolju poziciju za BiH”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, od BiH se traže posebne kvote za šećer, ribu, vino, voće i povrće.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević rekli su da se u pregovorima s EU-om oko adaptacije SSP-a razgovara prvenstveno o modalitetima izvoza mlijeka i mesa iz BiH u EU.

3 komentara

Komentiraj: