Predstavnici vijeća mladih iz FBiH potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji

Mladi trebaju i bit će glasniji u borbi za svoja prava kroz rad vijeća mladih/omladinskih savjeta – službena je poruka sudionika jedinstvenog događaja mladih – Omladinskom krugu. Okrugli stol ”Omladinski krug” održan je danas, 29. srpnja 2013. godine u hotelu Hollywood u Ilidž u periodu od 11.00 do 13.00 sati.

konferencija_44

konferencija_11

Mediji i javnost često poručuju da su mladi pasivni i da se njihov glas ne čuje. Institut za razvoj mladih KULT kroz svoje programe i inicijative intenzivno radi na uspostavljanju održivih struktura mladih kojima upravljaju upravo mladi. Cilj Omladinskog kruga je ukazati na važnost uloge vijeća mladih te formiranja vijeća mladih FBiH. Definiranjem institucionalne brige o mladima, vlasti su otvorile prostor za djelovanje mladih. Mladima su date mogućnosti da postanu aktivni, uključe se u procese donošenja odluka i sudjeluju u planiranju i provođenju aktivnosti namijenjenih njima. Upravo, zastupanje mladih u procesima donošenja politika i suradnja s vladinim sektorom s ciljem poboljšanja položaja mladih jedan je od najvažnijih zadataka vijeća mladih.

konferencija_22

Izjava koju su sastavili predstavici svih Vijeća mladih:

„Vijeća mladih ili omladinski savjeti su krovna udruženja mladih zasnovana na dobrovoljnom članstvu udruga mladih. Legitimni smo predstavnici približno  750 000 mladih u BiH od kojih je 30 000 aktivno na polju omladinskog djelovanja. Predstavljamo interese mladih na svim nivoima vlasti. Kao takvi, zalažemo se za unapređenje položaja mladih u svim sferama društveog djelovanja, prventveno za provođenje već usvojenih strategija i zakona o mladima te usvajanju novih koji bi poboljšali status mladih u BiH. Nedopustivo je da sve više mladih odlazi iz svojih lokalnih zajednica, a da nitko ne iskazuje interesiranje da nas zadrži. Od vlasti očekujemo da na efektivan način nađu rješenja kako bi nam osigurali bolje obrazovanje, nova radna mjesta koja nam trebaju osigurati osnivanje obitelji. Očekujemo da nam osiguraju bolji socijalni status te bolje zdravstveno osiguranje. Ono što nama treba je više prakse u školama i na fakultetima kako bi znali raditi svoj posao. Treba nam više prostora za mlade u kojem bi mogli iskazati svoj potencijal, treba nam kvalitetniji program iz oblasti kulture i sporta. Ono što trebamo naglasti je veća materijalna i nematerijalna podrška, tj. zasebna izdvajanja u budžetu za nas mlade. Od vlasti očekujemo da omladinske savjete odnosno vijeća mladih prepoznaju kao partnere s kojima će zajedno raditi na ostvarivanju ciljeva i unapređenja položaja mladih.”

konferencija_33

konferencija_55

Također, ovom prilikom je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji vijeća mladih u Bosni i Hercegovini, koju su inicirala vijeća mladih.

konferencija_66

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić i Jasmina Pobrić)6 komentara

  • ovo vijeće ladih netkogura snažno!zašto je to sad odjednom popularno, di su bili prije par godina,kroz godinu dana se osnovala vijećakroz hercegovačkegradove,a evo ih sad na federalnom nivou.To guraju Ameri, Soroš i netko sličan. Sutra će kroz ta vijeća svoje ideje predlagat i dizat ustanke.

    • ovo je zakon o mladima propisao koji je federalni parlament usvojio. Nikakvi ameri i ostali. I nikakvi ustanci, nego je zakon propisao da sve sto je za mlade namjenjeno moraju se ukljuciti ova vijeca. i sreca da ide njihovo usvajanje jer sve opcine pocinju vise brinuti o mladima.

  • Moja podrška mlađariji a vi ostali zadojeni mržnjom okanite se dijece,imali ste priliku svih ovih godina da nešto poduzmete.Pozdrav svim ljudima dobre volje!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.