Predstavljena prva zbirka pjesama Frane Mikulića Jukića

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg organizirao je predstavljanje prve zbirke poezije Frane Mikulića Jukića pod nazivom ”Zavičajna molitva”.

Zbirka je dobila prvu nagradu na Matičinu natječaju ”Tomica Penavić – Moja prva knjiga”. 

Ocjenjivači zbirke su: Jure Miloš, Dorian Jurić, Marija Bašić, Mario Knezović, Željko Andrijanić i Julienne Eden Busic.

Podijeljena je u četiri cjeline: Zavičajna molitva, Pred vratima, Prošlost i Mi danas s ukupno 60 pjesama. Naslovnu stranicu i Ilustracije uradila je Manuela Mikulić.

U programu predstavljanja sudjelovali su autor Frano Mikulić Jukić i jedan od ocjenjivača Jure Miloš.

Pjesme su recitirali: Monika, Belinda i Rosanda Mikulić. U glazbenom dijelu programa nastupio je guslar Josip Begić iz Posušja i tamburaški sastav Stari fenjer iz Gruda. Program je vodio novinar Marinko Mikulić.

Frano Mikulić Jukić rođen je 1966. god. u Kočerinu, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završava u Mostaru, kada počinje objavljivati svoje prve pjesme. Najprije u “Crkvi na Kamenu”, od 1985. do 1992. god.

Paralelno s tim objavljuje u zborniku “Kršni Zavičaj” od 1987. do 2017. godine, tj. do zadnjega broja.

Pjesmu “Croatia”, iz 1992. godine, uglazbio je i otpjevao pok. Martin Pero Boras.

Također, iste godine, hrvatski branitelj iz Gospića Pero Crljen, uglazbio je i otpjevao svojevrsnu “hercegovačku budnicu”, na tekst pjesme objavljene u CnK pod naslovom “Hercegovci, evo zore, evo dana…”

Pjevač Ivica Bago također je snimio pjesmu “Rakitno moje”, na njegov tekst.

Dvadesetak hercegovačkih i dalmatinskih guslara snimili su preko 30 nosača zvuka na njegove tekstove.

Dr. sc. Dorijan Jurić, culturalanthropology iz Kanade, objavio je dva znanstvena rada u časopisu SLAVIC AND EAST EUROPEAN JOURNAL iz USA na njegove tekstove koje je odguslio Marko Čolak.

Na osobnu inicijativu pok. Zvonke Bušića, napisao je pjesmu “Knjiga mog života – Zvonko Bušić Taik”, koju je odguslio guslar Željko Keža i snimio na dvostruki CD u trajanju od 120 minuta.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Čestitam i pohvale Matici jer je prepoznala dobra pjesnika, puno boljeg od onih koji se svakodnevno promoviraju po portalima i društvenim mrežama. Nadam se da će OŠ Kočerin pronaći način da ova knjiga bude dio zavičajne lektire jer ovaj pjesnik to uistinu zaslužuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.