Predstavljena nova definicija sportskog luksuza – Range Rover Sport

Land Rover, britanski proizvođač premium terenskih vozila predstavio je novi Range Rover Sport, njegovu treću generaciju.

Za njega sam proizvođač kaže da je nova definicija sportskog luksuza te neprimjetno objedinjava energične i instinktivne performanse na cesti s profinjenošću brenda Range Rover, sofisticiranošću progresivnog dizajna i povezanom praktičnošću.

Ovo je dosad najpoželjniji, najnapredniji i dinamički najsposobniji Range Rover Sport.

Istina je da je Sport inspiriran standardnim Range Roverom kada je riječ o dizajnu, ali ima i značajnih razlika uključujući prednju i stražnju masku. Sport je dobio dosad najtanja dnevna svjetla koja su ugrađena u jedan Land Rover, a koeficijent otpora zraka ovog SUV-a iznosi 0,29.

Dojmljivo je bilo njegovo samo predstavljanje s povijesnim prvim u svijetu usponom uz poplavljeni preljev brane na Islandu. Tijekom povijesnog uspinjanja novi Range Rover Sport odolio je bujici vode koja je tekla niz rampu brane Karahnjukar – najveću svoje vrste na svijetu – brzinom od 750 tona u minuti.

Rizik od gubitka vučne sile značio bi poniranje niz opasnu nizbrdicu od 90 metara u podnožju preljeva brane do dna doline ispod njega.

Sport je baziran na Land Roverovoj MLA-Flex platformi koju koristi i Range Rover (2022), a to znači da nudi iste karakteristike šasije poput sistema upravljanja sa sva četiri točka. Dinamični zračni ovjes je dio standardne opreme.

Novi Range Rover Sport proizvodit će se isključivo u proizvodnom pogonu Solihull u Ujedinjenoj Kraljevini uz novi Range Rover, na najsuvremenijoj proizvodnoj liniji smještenoj u istoj zgradi koja se upotrebljavala za proizvodnju ranih serija Land Rovera. Ta povijesna lokacija je duhovni dom Land Rovera, a njezina nadogradnja u novo, ultramoderno središte proizvodnje Range Rovera i Range Rovera Sport utjelovljuje način na koji kompanija čuva i slavi svoju jedinstvenu baštinu.

Land Rover nudi novi Sport s dva 3,0-litarska šestocilindrična motora opremljena blagom hibridnom tehnologijom. Model P360 SE razvija 355 KS i 500 Nm obrtnog momenta, dok model P400 SE Dynamic isporučuje 395 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Iznad njih je pozicioniran P440e Autobiography, plug-in hibrid s 3,0-litarskim motorom i turbopunjačem. U ovom slučaju SUV nudi 434 KS i 839 KS. Iz Land Rovera tvrde da PHEV može preći oko 77 kilometara korištenjem samo električnog pogona i to zahvaljujući električnom motoru od 105 kW i bateriji kapaciteta 31,8 kWh. Plug-in hibrid od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi.

Unutrašnjost je poznata jer je Sport usvojio unutrašnjost iz Range Rovera (2022), ali ima i razlika. Među njima je Sportov plutajući zakrivljeni ekran infotainment sistema, koji “pluta” iznad centralne konzole. Riječ je od 13,1-inčnom ekranu koji koristi Land Roverov Pivi Pro infotainment softver.

Ispred vozača se nalazi 13,7-inčni Interactive Driver Display ekran, a dostupni su Apple CarPlay i Android Auto bežični sustavi koji su dio standardne opreme. TU je i 15W bežični punjač.

Novi Range Rover Sport uvodi najnaprednije tehnologije podvozja, pružajući sveobuhvatan dinamičan paket za iskustvo vožnje koje je najfokusiranije i najdinamičnije.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.