Predstavljena knjiga ”Mistopisi na jugozapadu Širokoga Briga”

Knjiga ”Mistopisi na jugozapadu Širokoga Briga”, autora Marinke Šimić i Ivana Dugandžića predstavljena je u srijedu navečer u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Kao građa za ovu knjigu autorima je poslužio gruntovno/katastarski popis širokobriješkoga područja iz 1891. godine, tj. popis katastarske općine Rasno koja obuhvaća mjesta na jugozapadu Širokoga Brijega: Rasno, Dužice, Privalj i Čerigaj te zaseoke.

Cilj im je bio zapisati, tj. analizirati sve stare nazive kako bi se očuvali za buduća pokoljenja.

Predstavljanje je održano u organizaciji Hrvatskog društva čuvara baštine čim je započeo program ”Kulturne manifestacije na spomeničkoj baštini” u sklopu obilježavanja 150. obljetnice osamostaljenja širokobriješke župe svetog Franje Asiškog u Rasnu.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu i Hrvatskog društva čuvara baštine.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka

Program je otvorio pozdravnim riječima Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

Prepisati niz od preko 18.000 naziva katastarskih čestica, složiti ih po raznim osnovama i donijeti niz znastvenih zaključaka posao je za svaku pohvalu. Ovaj istraživački rad uključio je i rad na terenu jer za mnoge toponime samo posjednici znaju podrijetlo imena. I tako su došli do podataka kojima su autori dali znanstvenu podlogu, rekao je, između ostaloga, Gojko Jelić.

Gojko Jelić: ”Veliki trud zaljubljenika u rodni kraj urodio je ovom vrijednom knjigom.”

Knjiga je obogaćena s preko 80 originalnih fotografija svih dijelova Rasna, kako onih panoramskih tako i njezinih mikro lokacija koji dočaravaju pojedine nazive.

Dodatnu povijesnu vrijednost daju i preslike starih austrijskih planova kao i fotografije koje čuva Arhiv Hercegovačke franjevačje provincije koje svjedoče o načinu života iz godina s polovice prošlog stoljeća. Veliki trud zaljubljenika u rodni kraj urodio je ovom vrijednom knjigom, koja će doprinijeti da se od zaborava spase nazivi mnogih zemljišnih čestica, zaključio je Jelić.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.