Predstavljena knjiga “Biskup Perić i međugorski fenomen”

U Biskupijskom centru u Mostaru predstavljena je nova knjiga autora mr. don Ivana Turudića s naslovom ”Biskup Perić i međugorski fenomen.

Biskupska služba poučavanja mons. Ratka Perića i međugorski fenomen”, u izdanju Crkve na kamenu, a u kojoj je autor predstavio iscrpan prikaz cjelokupnoga pastoralnog djelovanja biskupa Ratka Perića s obzirom na međugorski fenomen.

Ova knjiga je pokušaj da se vidi što je to biskup Perić učinio u onim okvirima prosuđivanja međugorskog fenomena. Nažalost, često se tome pristupa površno, navijački, iz ovog ili onog razloga, ali analiza djelovanja biskupa Perića za vrijeme njegova biskupovanja je mali doprinos da se vidi s druge strane kako Crkva gleda ta nadnaravna događanja u povijesti čovječanstva, rekao je medijima autor don Ivan Turudić uoči predstavljanja knjige.

Predstavljač i recenzent knjige don Ivan Bodrožić, hrvatski svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, rekao je da su prva dva poglavlja knjige teološke naravi gdje autor daje kvalitetne teološke i crkvene kriterije prema kojima je Crkva imala običaj suočiti se s pojavom određenih viđenja, ukazanja i proricanja koja su postojala od početaka Crkve pa sve do danas.

On je u sintezi obuhvatio ono što se događalo od prvoga, drugoga stoljeća, pa sve do danas. Dao je kvalitetnu teološku sintezu koju bi svatko trebao znati i poznavati kada želi razgovarati o određenim pojavama ili fenomenima ovakve vrste, jer je autor jasno dao razlikovanje o tomu što je Božja objava koja se završila u Isusu Kristu, a što mogu biti privatne objave koje nikoga ne obvezuju, a koje mogu biti na duhovnu korist vjerniku ili skupini vjernika, pojasnio je recenzent don Ivan Bodrožić.

Dodao je da je autor bio kritičan i zahtjevan u pisanju, pisao je znanstveno i staloženo te nije bio isključiv.

Autor je ostavio prostora čitatelju da razmišlja. On nigdje nije rekao da u Crkvi nema objava da nema ukazanja ili viđenja, nego je dao kriterije i rekao da je Crkva mjerodavna nad tim. Crkveni nauk je mjerodavan nad tim. Drugi dio knjige bio je primjena teorijskih teoloških sadržaja na postupke biskupa Perića prema međugorskom fenomenu, gdje čitatelji mogu vidjeti da autor nije pisao pristrano, rekao je don Ivan Bodrožić.

Recenzent smatra da je autor teološki prodorno iznio ono što smatra da su činjenice, u čemu zapravo i leži kvaliteta ove knjige. Na kraju je kazao da se čitatelj s njim ne mora složiti, ali da mora priznati da je knjiga pisana teološki, u duhu želje da se spozna istina.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.