Predstavljen značajan iskorak SKB Mostar: Kardiokirurgija je naš cilj

U Mostaru je u utorak izvedena prva kardiokirurška operacija na dječjem srcu. Zahvat su izveli kardiokirurzi iz SKB Mostar uz pomoć četveročlanog tima iz Medizinische Hochschule Hannover, Njemačka.

Tim je povodom u srijedu na 8. katu glavnog medicinskog objekta SKB Mostar održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovaj hvale vrijedan zahvat.

Prije 4 godine smo donijeli odluku da ćemo školovati ljude za dječju kardiokirurgiju. I evo jučer je urađena prav operacija pa druga. Dakle, dvoje djece je jučer operirano. Kao i uvijek kada se događaju ovakve stvari uvijek sam ponosan na ono što se događalo u našoj bolnici, kazao je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić dodavši kako je cilj bolnice samostalno obavljati ovakve operacije.

Goran Đuzel voditelj Odjela kardiokirurgije SKB-a Mostar zahvalio se kolegama iz Hannover ističući kako su sretno što postoji “tvornica” kadrova u koju djelatnici SKB-a Mostar mogu otići.

Nadam se da idemo u razvoj jedne izrazito snažne dječje kardiokirurgije kao što smo napravili s adultnom. Zahvalio bih se svima koji nisu ovdje. Tim je puno veći nego što nas ima ovdje, kazao je Đuzel.

Vladimir Jegdić, dječji kardiolog, zahvalio se roditeljima operiranog dječaka koji su pružili potpuno povjerenje timu liječnika koji je sudjelovao u operaciji.

Svake godine imamo dvadesetak djece koja se rode s prirođenim srčanim greškama. Jedan takav primjer je dječak koji je operiran jučer. Kod njega je primjećen šum na sistematskom pregledu. Riječ je o srčanoj grešci, kazao je Jegdić pojašnjavajući o kakvom se problemu radi.

Kardiokirurg Ante Bošnjak istaknuo je kako se tijekom dvoipolsatne operacije izmjenjivalo 12 do 15 ljudi. 

Operacija je podrazumijevala zatvaranje rupice na srcu nakon čega se očekuje normalan razvoj dječaka kao da rupice nikada nije bilo, naglasio je Bošnjak.

Tomislav Cvitković, specijalizant kardiokirurgije, iznio je zapažanja o obavljenoj operaciji, ali i budućnosti kardiokirurgije u SKB Mostar.

Sretni smo što smo počeli. Ovo što vidite sada samo je jedan mali dio tima koji stoji iza ovoga. Jako bitan dio priče je i odlazak ljudi iz Mostara u Hannover na edukaciju. Puno je mladih liječnika koji imaju zanimanje za sve ovo, stoga ih pozivam da nam se jave, ističe Cvitković dodajući kako već postoji plan o ljudima koji će otići na edukaciju u što skorije vrijeme.

Na konferenciji je sudjelovao i cjelokupan tim sa Medizinische Hochschule Hannover iz  Njemačke: Horke Alexander, kardiokirurg, dr.sc. Sarikouch Samir, dječji kardiolog, Beck Cristiane, anesteziolog, Optenhöfel Jörg, perfuzionist.

U SKB Mostar po prvi put izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ante je čovjek od velikih priča, a kuća mu duguje više od 100 miliona. Ajde više napravite tu dječju bolnicu, već se gradi godinama a plac prazan. Bit će biti ljeto gospodnje 2027. Moreš tako i mozak presađivati, dovedeš tim stručnjaka iz Kine i oni ga navrnu ko da je pravi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.