Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u četvrtak 7. veljače predstavljen je godišnjak Hrvatski iseljenički zbornik.

Pozdravljajući okupljene ravnatelj HMI Mijo Marić, prof. naglasio je važnost toga izdanja u kojem su predstavljeni radovi koji donose puno poruka. Govor je to o ljudima koji su pošli širom svijeta, oplemeni podneblje u koje su došli, ali i sebe same, rekao je Marić.

U osvrtu na sadržaj izv. prof. dr. Božo Skoko podsjetio je kako je zbornik svojevrsna institucija, pisani spomenik, ljetopis koji ima svoje mjesto na policama domova i knjižnica unatoč sve zastupljenijoj važnosti elektroničke komunikacije jer uspješno objedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog iseljeništva te njihovih spona s domovinom, prenosi IKA.

Rekao je da zbornik “otima zaboravu značajne obljetnice i velikane te njihova djela i tragove diljem svijeta; analizira suvremene mostove i projekte koji povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku s posebnim naglaskom na važnost jezika i kulture te donosi poglede u budućnost u svjetlu suvremenih iseljavanja, integracija i asimilacije, ali i nanovo probuđene svijesti i želje mladih naraštaja, rođenih i odgojenih u svijetu, prema njihovim korijenima i suvremenoj Hrvatskoj, kao zemlji izazova i potencijala”.

Spomenuo je kako zbornik uspješno okuplja vodeće intelektualce iz domovine i svijeta, koji se bave poviješću hrvatskoga iseljeništva, hrvatskim jezikom, identitetom, duhovnošću, fenomenom migracija i drugim temama aktualnim za suvremeni trenutak hrvatskog društva kako bi ostavio značajni pisani trag za budućnost o plodovima suradnje domovine i dijaspore, ali i povijesnim izazovima s kojima se susreće globalna Hrvatska.

Osvrt na sam sadržaj koji na 435 stranica donosi 32 teksta podijeljena u osam poglavlja: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Baština, Povjesnica, Duhovnost, Znanost i Nove knjige uz dr. Skoku dao je i dr. Milan Bošnjak.

Urednici zbornika Vesni Kukavici, prof. ovo je dvadeseto godište koje je uredila. Zahvalila je svim autorima te istaknula da tema iseljeništva zanima i mlađe naraštaje istraživača. Naglašavajući recentnost predstavljenih tekstova kako u ovom, tako i ranijim izdanjima, izrazila je nadu da će oni rezultirati i prisutnošću teme iseljeništva i u hrvatskom školskom kurikulu.

Poglavlje “Duhovnost” donosi tekst dr. Danijela Labaša “Od tiskanog do mrežnog izdanja Žive zajednice iz Frankfurta na Majni”. U tekstu je posebno naglašena važnost digitalnog iseljeničkog tiska, a ovaj tekst u prvi plan stavlja 40. obljetnicu toga mjesečnika. Drugi tekst “Ekumenski uskršnji pojmovnik” potpisuje Inoslav Bešker.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.