Predstavljaju li električni romobili opasnost u prometu?

Upotreba električnih romobila svugdje u svijetu pozitivan je primjer očuvanja životne sredine, ali i smanjenja prometnih gužvi.

U našoj zemlji zbog nepostojanja zakonske regulative koja određuje tko ih može voziti i kuda, ali i neodgovornih pojedinaca, vožnja ovim prijevoznim sredstvom je opasna, kako za korisnike, tako i za druge sudionike u prometu.

Često ih voze i djeca bez roditeljskog nadzora. Zbog toga su u Sarajevu mišljenja o upotrebi ovog prijevoznog sredstva podijeljena. Dok struka upozorava na nužnost zakonske regulative, korisnici traže kvalitetnu infrastrukturu, a oni treći moraju imati oči i na leđima.

Moje mišljenje je da se to treba ukinuti dok se ne odrede pravila igre, kategoričan je stalni sudski vještak za promet Ramiz Tiro.

Sličnog mišljenja bio je i gradski vijećnik Jasmin Skorupan, koji je prije nekoliko dana uputio inicijativu Ministarstvu prometa Županije Sarajevo o zabrani kretanja električnih romobila, bicikala i motocikala u najprometnijim ulicama u centru Sarajeva. Zbog nedovoljne podrške kolega, odlučio je povući inicijativu. Ali i dalje smatra da su naročito električni romobili problem za pješake, ali i za ostale sudionike u prometu.

Stvorile bi se dodatne gužve, a u pitanju je i sigurnost jer se romobili i bicikli brzo kreću, to bi dodatno ugrozilo šetače po Ferhadiji, objašnjava Skorupan.

Mišljenja o pitanju električnih romobila su podijeljena – kako građana tako i struke. Ipak, suglasni su da bi, pored unaprjeđenja infrastrukture, trebalo zakonski regulirati pitanje električnih romobila, kao što je to slučaj s biciklima. Osim što nije definirano tko može koristiti romobil, nije definirano ni kojom se brzinom mogu kretati.

Ako pri 50 kilometara na sat udariš pješaka, to su strašne povrede, nije definiran ni uzrast tko ga smije voziti, nije definirano ni treba li imati kacigu, ima li zaštitnu opremu, dodaje Tiro.

Ipak, oni koji koriste romobil, smatraju da je veoma korisno prijevozno sredstvo, uštedi dosta vremena, te između ostalog, ne zagađuje okolinu.

Mnogo brže stignem na destinaciju, ne moram tražiti parking, što je veliki problem.

Brže dođem na posao, mnogo je zabavnije.

Sigurnosni problem predstavlja i to što se istovremeno voze dvije ili tri osobe na jednom romobilu. Struka upozorava da zbog nepostojanja jasnih zakonskih regulativa često dolazi do zloupotreba.

Jako je opasna vožnja više osoba na jednom romobilu. Konstruktivno gledano, romobili su nestabilna prijevozna sredstva i na njima treba posebnu pažnju obratiti prilikom kretanja, upozorava vještak prometne struke Mirzet Sarajlić.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine kažu da je formirana radna grupa za izradu Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Također, sve inicijative koje su upućene resornom ministarstvu bit će predmet razmatranja. Kada bi zakon mogao stupiti na snagu nije poznato. Kao što nije poznato ni do kada će se zloupotrebe događati, a pješaci biti ugroženi, javlja Federalna televizija.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.