Predstava “Dide pobiše nam fratre” oduševila prepuno širokobriješko kino Borak – Jabuka.tv

Predstava “Dide pobiše nam fratre” oduševila prepuno širokobriješko kino Borak

Ovu nedjelju, 2. veljače u Širokom Brijegu započeli su “X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Posjetitelji u prepunom širokobriješkom kinu Borak oduševljeno si gledali dramu “Dide pobiše nam fratre” u izvedbi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg. Radnja predstave, rađene po tekstu autorice, profesorice Mirele Lovrić, smještena je u 1945. godinu kada je na Širokom Brijegu i okolici počinjen zločin nad fratrima i katoličkim pukom,

Povijest nek se ne ponovi, ali nek se o njoj priča. Pročišćavanjem prošlosti olakšavamo naše sada. Teško breme je iznio naš narod. Prebrodili smo i prebrodit ćemo, napisali su na svojoj službenoj stranici iz Franjevačkog samostana i župe Širokom Brijegu.

Posjetiteljima se obratio fra Dane Karačić, voditelj Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg

Podsjećamo, početkom veljače pred završetak II. Svjetskog rata u Širokom Brijegu i drugim hercegovačkim mjestima dogodio se žestok napad partizanskih postrojbi. U njihovom napadu stradao je velik broj nevinih civila, a posebno bolna rana za hercegovački narod ostavljena je kroz brutalne likvidacije 66 franjevaca.

Predstavi je prethodio mimohod do ratnog skloništa na Širokom Brijegu organiziran iz više širokobrijeških sela.

Zbog velikog broja zainteresiranih koji su htjeli doći pogledati ovu dramu, a nisu uspjeli ući u dvoranu jer je doslovno bila puna, predstava će se ponovno odigrati u utorak 4. veljače s početkom u 19:30 sati u ovoj dvorani.

(www.jabuka.tv/FOTO: Franjevački samostan Široki Brijeg)


8 komentara

    • Zasto bi htio dicu od malena indoktrinirati i isprati im mozak da su vrijedne jedino zrtve fratara, kao da obicni narod nije ginuo i kao da ih ti isti fratri danas ne drze za ovce i goste se sa njihovim ”dobrociniteljima”? Jadna li ti ta pamet… Uvedi ti za skolarce besplatan prijevoz u skolu, obrazovanje, a mani se ovih partizanskih i ustaskih gluposti, nista od toga nauciti nece

  • Predstava odlucna poucna i tribala bi se prikazivati svim generacijama da uce kako se za ktscanske vrijednosti isplati i trpjeti i umrijeti.bravo za cijelu ekipu

  • Sinoć na misi u 18 sati na Širokom Brijegu fratar na propovijedi zabrinuto govori o izumiranju kršćanstva u Zapadnoj Europi, a ne brine ga izumiranje kršćana (rimokatolika) u BiH, o tome ni riječ nije rekao.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.