Predstava “Dide, pobiše nam fratre!” krajem veljače u Zagrebu

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu organizira izvođenje predstave “Dide, pobiše nam fratre!” Predstava će se prikazati u subotu 29. veljače 2020. u 18:00 sati u velikoj dvorani Zvonimir u sklopu Doma hrvatske vojske na adresi Marka Stančića 6.

Predstavom izvođači, Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg, približavaju događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom. Dramska rad- nja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Ovo će biti premijera predstave u Zagrebu i Hrvatskoj, a o kvaliteti predstave najbolje govori činjenica da je u nepuna tri tjedna od premijere napunila nekoliko dvorana diljem Hercegovine.

Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške “Istina o ubijenoj gimnaziji”.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Trećari i framaši zajedno su pripremali izvođenje drame te sugestijama nadopunili tekst prof. Lovrić. Duhovni asistenti fra Dane Karačić i fra Augustin Čordaš sve su pratili budnim okom, a točku na i stavio je prof. Andrija Zeljko koji se rado odazvao suradnji sa svjetovnim franjevcima.

Dijalozi i scene iz 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer većina Hercegovaca kroz glumce prepoznaje svoje ćaće i matere, babe i didove u ulogama. Glumci, iako amateri, predstavili su vrijeme i događaje na dostojanstven način. Spomenuto je svih 66 pobijenih franjevaca i sva mjesta stradanja.

Ulaz za predstavu slobodan je za sve posjetitelje.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Sadašnji fratri su okrenuli leđa Bogu i služe Miri Kraljevicu i hdz.Nisu smjeli ni mrtvaca pokopati u novo groblje u Mokrom jer je načelnik Kraljević izdao Biški naredbu da to ne smiju učiniti.Prekršili su kanonsko pravo.

  • Sramota od širokobrijeskih fratara današnjih sto sluze hdz i kraljevicu.Trebali su dostojanstveno pokopati covjeka u novo groblje lokacija Mokro.Ali ne Kraljević kaže ne smijete zakopati covjeka, kraljevicu glumis li ti Boga?Biško ocito misli da jesi cim ti je poslušan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.