Predsjedništvo: Po milijun KM za Ljubinje i Stolac, 50.000 obitelji stradale djevojke

Predsjedništvo BiH je na sjednici u utorak donijelo odluku da se iz Proračuna institucija BiH za Ljubinje i Stolac izdvoji po jedan milijun KM za pomoć u sanaciji šteta izazvanih potresom.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da se za obitelj poginule u potresu Elmire Sefo iz Stoca izdvoji 50.000 KM, priopćeno je iz te institucije.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da realizira ovu odluku.

U priopćenju se navodi da je Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv generalnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za sudjelovanje na međunarodnom sastanku “Stockholm +50: zdrav planet za prosperitet svih-naša odgovornost, naša prilika“, koji će biti održan u Stockholmu, 2. i 3. lipnja 2022. godine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog za sudjelovanje na “Prespa Forum Dialogue”, koji će biti održan u Ohridu, od 16. do 18. lipnja 2022. godine.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je podržalo nominaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Međuvladinom odboru za očuvanje nematerijalne kulturne baštine (UNESCO).

Usvojilo je Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i radu Subregionalne konzultativne komisije u 2021. godini.

Također, odobrilo je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Agencije za promociju izvoza Mađarske (HEPA), neprofitnog privatnog dioničkog društva ograničene odgovornosti.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Bahrein o oslobađanju od viza za nositelje diplomatskih, službenih i specijalnih putovnica;  Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o utvrđivanju granične procedure za željeznički granični prijelaz Brasina – Zvornik.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:  Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) – Gunja (RH) na M-14.1 DC / 214 (RH), te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Libanske Republike o readmisiji osoba koje borave bez dozvola.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti uzdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih predstavništava;  Sporazuma o grantu i Amandman 8. na Sporazum o financiranju od 27.2.2006. godine, zaključen između KFW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“), u iznosu od 6.000.000,00 EUR – Ublažavanje utjecaja COVID-a 19 za mikro, mala i srednja poduzeća (MICMSME) putem Europskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) – faza 2.

Također, donesene su odluke o prihvaćanju: Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući izmjene i dopune pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi sa Švicarskom Konfederacijom (uključujući Lihtenštajn), Norveškom i Islandom; Sporazuma o uslugama u zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Bahrein, kao i Sporazuma između BiH i Kraljevine Španjolske o uzajamnom priznavanju i zamjeni nacionalnih vozačkih dozvola, navodi se u priopćenju Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.