Predsjedništvo HNS-a pozdravilo zaključke Europskog vijeća

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak je u Mostaru raspravljalo o stanju pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona BiH, ukupnoj trenutnoj političkoj situaciju te zaključcima Europskog vijeća.

Hrvatski politički predstavnici pozdravili su razgovor o BiH na visokoj razini EU te usvajanje zaključaka Europskog vijeća. Smatraju kako je to nastavak diplomatskih aktivnosti institucija EU u prevladavanju političke krize i jačanja stabilnosti, ali i sigurnosnog aspekta na prostoru Jugoistočne Europe.

HNS je zahvalio premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kao i dužnosnicima Vlade RH na ustrajnom, snažnom i prepoznatom angažmanu na najvišim razinama za ostvarivanje pune jednakopravnosti hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH kao i europskom putu BiH, priopćeno je iz HNS-a.

Tijekom sjednice Predsjedništva HNS-a BiH iskazano je zadovoljstvo činjenicom da su europski dužnosnici snažno pozvali na brzo okončavanje ustavnih i izbornih reformi u Bosni i Hercegovini, koje su okarakterizirali kao vitalnima za opću stabilnost i funkcionalnost države.

Karamatić: Konačno krenuti u teritorijalnu reorganizaciju BiH

Predsjedništvo HNS-a podržalo je Strateški kompas usvojen u EU kao temeljni dokument europske vanjske politike. Današnje zasjedanje Europskog vijeća potvrdilo je nastavak aktivne politike i uloge prema BiH u postizanju funkcionalne i stabilne BiH.

HNS je na današnjoj sjednici pozvao na nastavak pregovaračkog procesa, ističući kako su jasno definirani stavovi HNS-a potvrđeni na sjednici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama je minimum kojeg politički sustav kreiran Daytonskim mirovnim sporazumom mora zadovoljavati, poručili su iz HNS-a.

HNS BiH je istaknuo kako jasno i nedvosmisleno podržava demokratske institucije i demokratske procese te potvrđuje kako se još uvijek nisu realizirali svi nužni formalno pravni-uvjeti za održavanje demokratskih izbora. Neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage još uvijek nisu implementirane.

Čović s ukrajinskom zastavom: Postoji mogućnost za još jedan sastanak lidera stranaka

Hrvatski narodni sabor je zahvalio premijeru Vlade RH Plenkoviću i svim diplomatskim dužnosnicima Vlade RH na povijesnoj ulozi i naporima koje svakodnevno ulažu u očuvanje jednakopravnosti hrvatskoga naroda na i puta BiH u Europsku uniju.

Uz RH, HNS je zahvalio i svim članicama EU koje su podržale Strateški kompas, prepoznajući važnost hitnog stabiliziranja političkih prilika i postizanja konačnog dogovora oko Izbornog zakona BiH, priopćeno je iz HNS-a BiH.

(www.jabuka.tv)

 

12 komentara

  • HNS ima obvezu da štiti hrvatski Narod od povanipirenog šovinizma boşnjačkih radikala na čelu sa Izetbegovićem, Komšićem i sl.

    • E, Europsko vijeće je još, samo, čekalo očitovanje HNS, ovo je mali korak za hrvarski narod, al’ veliki korak za Čovječanstvo!!!

  • Ako nam ne pomognu ovi iz prvog reda desno nece nitko.
    Jadniti smo mi i do Boga tko nas predstavlja Titan,Nakic,Pepi,Raguz.Svi skupa imadu jednu srednju skolu i tako raskosan vokabular da je to cudo jedno. Nuder,tamokar,ljudiman,znaci itd itd.
    Spasi nas Boze od nasih tzv političara.

  • ovo mi izgleda ko jedno selo u općini, oni odlučuju,podržavaju,nepodržavaju, a narod ode u trće zemlje gdje je sunce sunce, ostajte uhljebi i pucajte od neznanja

  • J… te zivot sta je ovo..Ovo predsjednistvo HNSa.Ma dajte ljudi nemoj te me zajebavat.Oni ce nesto odlucit u ime mog dijeteta.Ne odlucujte bgt.nemojte svega ti.Go retard u klosar.Pogledajte ovu sto se skljokala leđima na zid..hahaaa.Sto neko gore reče ovima je tablica množenja tabu tema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.