Predsjedništvo BiH u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj

Prvog dana službenog posjeta, članovi Predsjedništva BiH sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Ceremonija svečanog dočeka je bila ispred Ureda predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku, uz pozdrav zastavama i intoniranje himni Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne je predao prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Hrvatske i pozvao predsjedatelja Čovića da izvrši smotru Počasne bojne. Održan je tête-à-tête susret članova Predsjedništva BiH i predsjednice Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedio bilateralni razgovor službenih izaslanstava BiH i Republike Hrvatske.

Potvrđeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Hrvatske, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini.

Istaknuto je da treba potaknuti održavanje sastanaka i suradnju izvršne vlasti dviju zemalja, uključujući održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Rečeno je da je zajednička sjednica prigoda za zaključivanje nekoliko usuglašenih sporazuma, ali i prigoda da se sagledaju načini za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja. Razgovarano je o mogućnostima promicanja ekonomske suradnje dviju zemalja, te mogućnosti proširenja suradnje i zajedničkih projekata u područjima energetske i putne infrastrukture.

Izraženo je zadovoljstvo što je uzvratni posjet Predsjedništva BiH Republici Hrvatskoj uslijedio nakon predaje zahtjeva BiH za europsko članstvo, te istaknuto da je potrebno iskoristiti zamah u provedbi reformi u procesu europskih integracija i uložiti napore u nastavak reformskih procesa.

Predsjednica Republike Hrvatske izrazila je pomoć i potporu Republike Hrvatske u korištenju iskustava na putu BiH za članstvo u EU. Ponovila je čestitke zbog predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU i podcrtala da je interes Hrvatske da BiH napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama. Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost i očekivanje da će se nastaviti potpora i pomoć koju je Republika Hrvatska do sada pružila BiH u procesu integracija u EU.

Razgovarano je i o dobrosusjedskoj suradnji i jačanju regionalnih inicijativa, a u kontekstu povezivanja teritorija Jugoistoka Europe. Naredni najavljeni Summit procesa Brdo-Brijuni, koji će biti održan u Sarajevu 28. i 29. svibnja 2016. godine, je i prigoda za nastavak razgovora o regionalnoj suradnji.

U bilateralnim razgovorima službenih izaslanstava obje zemlje sudjelovali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.