Predsjedništvo BiH tužit će Hrvatsku zbog svojatanja imovine iz Jugoslavije | Jabuka.tv

Predsjedništvo BiH tužit će Hrvatsku zbog svojatanja imovine iz Jugoslavije

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na stajalištu je da Hrvatska provedbom svog Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ i poduzet će odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj, zaključak je državnog vrha u posebnoj izjavi objavljenoj nakon prve sjednice tog tijela kojega čine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu stoji da je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Šef pregovaračkog tima BiH u Stalnom zajedničkom povjerenstvu predstavnika država-sljednica bivše SFRJ zadužen je zatražiti održavanje izvanredne sjednice tog tijela zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Pravobraniteljstvo BiH dobilo je zadaću da s entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj i da utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Najavljeno je da će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću i pri tom zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati sukladno međunarodnom pravu kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise. Sukladno tome mora se izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

(Hina)


19 komentara

  • O mamu vam vasu,j.b. vas sav svijet!Hrvatska diplomacija odmah izracunati sve troskove zasvakog izbjeglicu koji je boravio u RH-dorucak rucak veceru,rac za spavanje.rac za el energiju,rac za vodu,rac za koristenje morskog dobra,ma izmisliti i sto je moguce i nemoguce ,sve sto je normalno i nenormalono.!A vi nasi trcite i Bakiru i Dodigu a oni vam ga taliznu do……Hrvati probudite se

  • Idi krme krmasto,jebo ti Alija nanu.Dje su tvoii plicaksli guzicu 92g kad su vas Srbi marisali ko zeceve.Trebali ste ostati pa da vas pokolju a ne bjezati u Hrvatsku i sad vam agresor.Jebo te bosnjacki narod,u Stocu ga nikad nije bilo,bili samo balidzani.Ttebali su sa zemljom sravnati Uzinovice,Poplasice pa da vidite kakvi su vam prijatelji cetnici,a mi Hrvati ne pustati u Hr.Mrs usrano balijsko govno.

  • ne lazi,u Prozoru ste nas prvi napali,istjerali bi cetnike za godinu dana iz BiH,da nismo morali vezivat snage u borbe protiv Tudjmanove zlocinacke vojske!

  • Jebo te ko te napravio!Sto ste uradili 13.7.93g.kad ste mislili poklati Dubrave.Rotimlju.kad ste ispod groblja na Domanovicima prokopali cestu i minirali ju,da odsjecete cio taj prostor!?Taj dan su poginula 24 mlada USTASA!Jebem ti balijsko umjetno porijeko Bog vas je dao kao izrode i da nemate nikad nista svoje!Evo kunem.se tako bih ti rado najeo krmetine da se useres ko grlica!jebo ti krmak balijsku mater!

  • Slusajuci danas raspravu u Hrvatskom saboru o dekleraciji i polozaju hrvata u BiH- ni. Zakljucak mene tko hrvata da ih i treba tuziti jer oni nemaju nacionalne osvjestenosti nikako. Slusajuci Pusicku, Pernara, Stazica, Marasa i njima slicne zastupnike gadi mi se i na njih i RH- ku..

  • Vidi jazavaca i medu njima navodni Hrvat koju u sebi ima jedino par gelera od HVOa jedino to hrvatsko ima stoka komsic.

Komentiraj: