Predsjedništvo BiH napokon se suglasilo o potrebi koordinacije u pandemiji

Članovi Predsjedništva BiH suglasili su se u utorak kako je nužno uspostaviti koordinaciju mjera koje se poduzimaju u borbi protiv širenja epidemije prouzročene koronavirusom te su zadužili Vijeće ministara da hitno poduzme korake na tom planu.

Gotovo dva mjeseca nakon što je pandemija bolesti COVID-19 pogodila i BiH članovi državnog vrha uspjeli su se usuglasiti kako nema smisla da svaki od njezina dva entiteta te distrikt Brčko za sebe donose i provode mjere koje se ne primjenjuju i ne poštuju s druge strane međuentitetske crte razdvajanja.

Takvu situaciju omogućio je daytonski ustroj BiH, u kojemu je najveći dio izvršnih ovlasti, čak i u kriznim situacijama, prepušten entitetima, ali i županijama unutar Federacije BiH, dok su odluke na državnoj razini i u takvim okolnostima ovisne o konsenzusu svih sudionika.

Zaključili smo da ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH oko provedbe mjere u borbi protiv pandemije te smo naložili Vijeću ministara BiH da zajedno s entitetskim vlastima i vlastima Brčko distrikta odrede konzistentne i harmonizirane mjere na području cijele Bosne i Hercegovine, kazao je novinarima predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice održane u Sarajevu.

Neposredan povod za raspravu o mjerama bilo je negodovanje u Republici Srpskoj zbog toga što je u Federaciji BiH prošlog tjedna ukinut noćni policijski sat, kao i mjera karantene u izoliranim objektima za sve osobe koje ulaze u zemlju iz inozemstva.

Dodik: To ponašanje Federacije BiH nije dobro

Za takve je u Federaciji BiH sada propisana dvotjedna kućna samoizolacija, a u RS-u tvrde kako to, baš kao i ukidanje policijskog sata, sada ugrožava mjere koje oni poduzimaju na entitetskoj razini.

Predstavnici tijela vlasti u Federaciji pak tvrde kako popuštanje ograničenja prati stabilnu epidemiološku situaciju te da nema potrebe za drastičnim ograničenjima kakva su ranije vrijedila.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pred novinarima je u utorak ipak ponovio kritike zbog ublažavanja mjera, najavivši kako će strogi režim ograničenja kretanja i rada ostati na snazi u RS-u.

To ponašanje Federacije BiH nije dobro, a jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karanteni, a 1. svibnja je izazovan datum za širenje koronavirusa, kazao je Dodik.

Predsjedatelj Džaferović je pak konstatirao kako bi, bez obzira na mišljenje političara, trebalo donositi mjere koje će biti normalne i logične.

Stevandić: Ukidanje karantene u FBiH je lud i neodgovoran potez

(Hina | Foto: Fena)


4 komentara

  • Došla lova sad mogu laprdat ,možeš sa tom lovom i biračku inženjeriju kupit..pa do kad vi mislite zaduživat ovaj naplaćen narod,bando uhljebljena.

  • Vidite li ovoga Pakistanca s maskom? Ratni zločinac s Ozrena, taliban iz Karačija, mudžahedin iz Islamabada i….i pizdun iz BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.