Predsjednik Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru: Ako budemo morali, reagirat ćemo

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak u korist predsjednice mostarskog ogranka Naše stranke Irme Baralije nalažući državi BiH, odnosno Parlamentu BiH da dopuni neophodne zakone kako bi bili omogućeni demokratski izbori u Mostaru.

Ukoliko to ne uradi Parlament, na Ustavnom sudu BiH je da provede odluku Europskog suda. Predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević komentirao je za N1 ovu odluku.

Pročitao sam kako tamo stoji da je država BiH, odnosno Skupština dužna da u roku od šest mjeseci izmijeni Izborni zakon i omogući građanima Mostara pristupanje lokalnim izborima konačno. Nadalje Europski sud se referira na jednu našu odluku da je mogućnost Ustavnog suda ukoliko država ne reagira da Sud može reagirati. Europski sud kaže da je zakonodavac prvenstveno obavezan to uraditi. U situacijama kada zakonodavac ne funkcionira, onda eventualno Ustavni sud, pojasnio je predsjednik Ustavnog suda BiH.

Knežević se nada da će odluku provesti državni parlament, no ukoliko to ne uradi, kako bi sve bilo spremno za sljedeće lokalne izbore provođenje će preuzeti Ustavni sud:

Nadam se da će zakonodavac to prije nas uraditi. Šest mjeseci je kratko. Središnje izborno povjeresntvo mora najkasnije početkom svibnja raspisati lokalne izbore. Postoji pravilo da se šest mjeseci prije izbora ne mijenjaju izborna pravila, niti donose nova. Prije tih šest mjeseci, ako se bude moralo reagirati – reagirat će se. Kako će Ustavni sud odlučiti ne znam jer o tome odlučuje najmanje pet sudaca, rekao je Knežević i dodao:

Europski sud u Strasbourgu donio presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Čini mi se da je u medijima prije nekoliko mjeseci bilo da su oni koji predstavljaju građane u Mostaru došli do nekakva dva rješenja, dodao je Knežević.

Na kraju, istaknuo je kako će, ukoliko Ustavni sud bude odlučivao o izmjenama Izbornog zakona, saslušati predstavnike građana u Mostaru.

HNS BiH: Presuda u Strasbourgu za Mostar je udarac svima koji se opiru izmjenama Izbornog zakona

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.