Predizborna kampanja u gradu bez izbora

Iako bez izbora, predizborna atmosfera sve se više može osjetiti u gradu na Neretvi, objavila je Federalna televizija navodeći kako, iako se rok za raspisivanje izbora u Mostaru se bliži, dogovora nema i da je sve izvjesnije da ga u skoroj budućnosti neće ni biti.

Posljednja obraćanja vodećih stranaka, navodi FTV, pokazala su koliko su one daleko od postizanja dogovora kojim bi izbori u Mostaru bili održani. U pat poziciji, čuju se optužbe s obje strane, ali i pozivi da OHR okonča mostarsku anarhiju. Rješenja nema, ali ima napetosti koja raste približavanjem roka za raspisivanje izbora.

“Bilo ili ne bilo izbora u Mostaru, oni će svakako biti predizborna tema pa i da se u svim ostalim jedinicama održe izbori, pošto Mostar jeste grad velike simboličke težine”, kaže Milan Sitarski, član Instituta za društveno politička istraživanja.

U kontekstu političke borbe za Mostar, predizbornu atmosferu u gradu bez izbora pojačala su iscrtavanja nacionalnih simbola na jednom od brda oko grada te demoliranje ugostiteljskih objekata i bacanje ploče s natpisom ”Ne zaboravi ’93.” u Starom Gradu.

Kako kaže politolog Husein Oručević, nije riječ se ”ni o šahovnici ni o ljiljanu ni o križu ni bilo kakvom znakovlju, ni o onome što imamo u Starom Gradu”.

”Ovdje se radi o demokratskoj kulturi”, rekao je Oručević.

Novinar i publicist Marko Tomaš podsjeća da se nekoliko mjeseci prije svakih izbora, bez obzira na to o kakvim se radi, počinju dizati tenzije.

“Mislim da je već ljudima pomalo dosta”, ističe on.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.