Predavanje u Širokom Brijegu: Dijete s dijabetesom treba prihvatiti kao i svako drugo

Predavanje na temu “S dijabetesom u školi” održano je u Kinu “Borak” u Širokom Brijegu u organizaciji Udruge dijabetičara u ŽZH.

Predavačice u Širokom Brijegu u četvrtak bile su prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatar dijabetolog – endokrinolog, i mag. psihologije Ivana Galić Granić.

Razlog organizacije ovog predavanja bio je rastući broj djece oboljele od dijabetesa posljednjih godina.

 Obitelj je kod dijabetesa najvažnija, ali djeca nisu stalno u obitelji. U školama provode pet-šest sati i zato je jako bitno da budu prihvaćeni od svojih prijatelja, svojih učitelja, nastavnika i profesora, izjavila je za portal Jabuka.tv Željka Bilinovac uoči predavanja.

Iako se radi o važnoj temi, predavanje u Širokom Brijegu nije izazvalo prevelik interes

Kako je dodala, djeci je ponekad potrebna pomoć u školama i poznavanje problema s kojima se suočavaju zbog njihove bolesti.

Moje iskustvo s tom djecom je jako pozitivno. To su najčešće vrlo inteligentna djeca, ali su usto i jako osjetljiva. Od nas ovisi kojim će oni putem krenuti. Ako im pomognemo i pokažemo im pravi put, oni će biti dobro. Ako kukamo i kažemo “jadan on”, onda neće biti dobro, rekla je Željka Bilinovac.

Gost predavanja bila je širokobriješka Klapa “Diva”

Dijabetes u našim krajevima još uvijek je ponekad tabu tema, a psihologinja Ivana Galić Granić istaknula je da je jako bitno da djeca koja boluju od dijabetesa imaju podršku učitelja.

Moramo uzeti u obzir da je dijete u školi oko 35 sati tjedno, što znači da je oko pola budnog vremena u školi. Jako je bitno da se roditelji mogu osloniti na učitelje i da učitelji znaju kako pomoći djetetu, rekla je psihologinja Ivana Galić Granić za portal Jabuka.tv, dodajući da učitelji djecu trebaju prihvatiti kao i svako drugo dijete.

Uz predavanja, održane su i radionice koje su vodile medicinske sestre Branka Karačić i Mia Krešić.

Kao gost predavanja nastupila je Klapa “Diva” iz Širokog Brijega.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • A jesu „ DIVE“ liipeee!!! A tema je super, za nas kraj pogotovo, di se pripremaju tone kolaca, ( koja ce bolji napravit), di se dica ne krecu u prirodi. Jedino kretanje je dva palca na tastaturi!!

  • Obe doktorice su sjajne…..posebno dr. Zeljka s obzirom koliko posla ima….posveti se svakom djetetu kao da je njeno….a to koliko kolaca ko pravi to zavisi od osobe do osobe….mi koji imamo djecu s dijabetesom nepravimo tone kolaca…jer prvenstveno mislimo na zdravlje svoje djece a to koliko se necije djete krece i sto mu je jedino kretanje dva palca na tastaturi je problem neodgovornih roditelja koji to dopustaju…ti isti roditelji vjerovatno pola dana provedu buljeci u mobitele….zato netreba biti sarkastican i svrstavati sve u jedan kos….cast pojedincima

  • Ej ti anonimna, ja o sebi i opcenito pisem!! Nisn tila nikog vridjat! Da smo jasno, po tom pitanju! Za mi je zbog diteta, ali jo to nije bolestan na danasnjici ili ima nekog bolesna. Lipo veliko fala diktoricam!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.