Pred istražno povjerenstvo prvo će doći Ivica Todorić

Istražno povjerenstvo za Agrokor počet će raditi 3. studenoga, a prvi bi se pred povjerenstvom trebao naći Ivica Todorić. Zaključak je to nakon prvoga radnoga sastanka istražnoga povjerenstva za Agrokor.

“Prva sjednica će biti 3. studenog i kao prvi svjedok će biti pozvan Ivica Todorić. Ja sada koristim priliku da ga i javno pozovem, bit će pozvan i na kućnu adresu, da se spremi i mi ga ovdje očekujemo 3. studenoga”, rekao je predsjednik istražnoga povjerenstva Orsat Miljenić nakon radnoga sastanka, dodavši kako očekuje da bi to svjedočenje moglo potrajati nekoliko dana, piše Tportal.hr.

Što se tiče drugih svjedoka i dokumentacije, do 3. studenoga bit će održano još nekoliko radnih sastanaka, a članovi su dobili u zadatak da do kraja sljedećega tjedna predlože koje bi svjedoke zvali i koju dokumentaciju tražili.

Povjerenstvo će se, očekuje Miljenić, sastajati na tjednoj bazi, no sve će to biti definirano poslovnikom rada koji bi trebao biti donesen sljedeći tjedan, do kada se mora izabrati i potpredsjednik povjerenstva, kojeg je Sabor propustio izglasati.

‘Sve će biti javno osim tamo gdje se ukazuje potreba da sjednica ne bude javna. Iskazi će se moći javno prenositi’, rekao je Miljenić.

Sjednice će se zatvarati za javnost ako će se raspravljati o tajnama koje su definirane zakonom poput službene ili poslovne tajne, a moguće je zatvaranje i kod svjedočenja nekih niže rangiranih službenika, koji će, kaže Miljenić, “možda biti skloniji nešto iznositi ako nema televizija”.

Iako je Todorić prvi na redu za ispitivanje, moglo bi se dogoditi da se prvi na klupi za svjedoke nađe i sam Miljenić.

“Predložio sam, s obzirom na to da su se postavljala pitanja oko bivših ministara, da počnemo s tim da ja sjednem s druge strane i da me pitaju što god imaju. Formalna odluka nije donesena, ali je taj prijedlog na stolu“, rekao je Miljenić.

Što se, pak, tiče pitanja pokretanja DORH-ove istrage i treba li onda i povjerenstvo zastati s radom, o tome se govorilo no odluka nije donesena. “Nećemo donositi formalnu odluku o tome jer istrage nema. Ako se pokrene, onda ćemo i donijeti odluku”, rekao je Miljenić.

Kako doznajemo, u SDP-u smatraju da se rad povjerenstva ne treba zaustavljati ako se pokrene DORH-ova istraga. Podsjećaju da je u samoj odluci o osnivanju povjerenstva nekoliko točaka koje bi to tijelo trebalo istražiti. “Ako, primjerice, DORH pokrene istragu oko računovodstvenoga izvješćivanja, onda se povjerenstvo neće baviti tom točkom, ali će istraživati sve druge”, kaže izvor iz SDP-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.