Pravu kilometražu vozila moći će provjeriti i kupci iz BiH | Jabuka.tv

Pravu kilometražu vozila moći će provjeriti i kupci iz BiH

I kupci polovnih automobila u BiH moći će provjeriti stvarnu kilometražu uvezenog vozila, ukoliko u maju bude prihvaćena inicijativa pred Europskim parlamentom.

Naime, Odbor za promet Europskog parlamenta izglasao je izvještaj o sprečavanju manipulacije kilometar-satom prilikom uvoza polovnih vozila, koji je sastavio Ismail Ertug, zastupnik Europskog parlamenta i član njemačkog SDP-a, stoji u Agendi Europskog parlamenta.

Kako je navedeno, kao najprihvatljivije rješenje čini se model koji koristi Belgija, a koji podrazumijeva upis pređenih kilometara automobila prilikom svake posjete auto-servisu i vulkanizeru.

Ovo je jak signal protiv manipulacije kilometar-satom. Nadam se da će EP dati podršku ovom prijedlogu na plenarnoj sjednici u svibnju, napisao je Ertug na svom Twitter profilu..

Ovo znači da će i kupci u BiH koji odluče kupiti polovan automobil iz inozemstva moći kontaktirati servis u zemlji EU iz koje automobil dolazi i provjeriti kilometražu koju je vozilo prešlo prije nego što je izašlo iz zemlje.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, rekao je da za Nezavisne novine građani prilikom kupovine polovnog automobila, kako stvari trenutno stoje, kupuju mačka u vreći.

Kilometraža koju pokazuje kilometar-sat na vozilu je u većini slučajeva daleko od stvarne kilometraže. Na pređenu kilometražu se odnosi i sve ostalo kada je ispravnost vozila u pitanju, pojasnio je Radović.

Naglasio je da ovu inicijativu svakako treba pozdraviti jer će ona doprinijeti zaštiti potrošača, kako bi imali priliku da saznaju šta kupuju, a svakako bi, tvrdi, doprinijela i sigurnosti u prometu.

U salonu automobila “Braća Đukić” kazali su da je na više od 80 posto uvezenih vozila vraćena kilometraža.

Kilometraža se vraća kako bi se postigla bolja cijena jer velika je razlika da li je automobil prešao 150.000 ili 300.000 kilometara, a razlika u cijeni je više nego duplo, istaknuli su u ovom salonuj pišu Nezavisne.com.

Preporučili su svim kupcima da se obrate ovlaštenim servisima kako bi, kako pojašnjava, provjerili stvarnu kilometražu vozila jer se u servisima vodi servisna povijest automobila.

Prilikom uvođenja ovog sustava u zemlje EU vjerujem da će on funkcionirati među tim zemljama, a koliko će BiH imati pristup tim podacima – to je pitanje, naglasili su u ovom salonu.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj: