Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Uskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću.

Po vjerovanju, Isus Krist je uskrsnuo trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

S obzirom na to da se Uskrs ove godine slavi u vrijeme krize koronavirusa, a mjere koje vlade u čitavom svijetu pa i u BiH donose utječu na sve aspekte života, pa tako i duhovnog, vjerski obredi su reducirani.

Uskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Uskrs.

Obilježavanje počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje blagdan Uskrsnuća, ali će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije euharistija, odnosno pričest.

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze s ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u obojanim jajima.

Kao simbol obnavljanja prirode i života, jaje je i simbol radosti za one koji ga daju, ali i koji ga primaju. Po predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena koja je u Rim došla s porukom o Uskrnuću.

(Fena)

22 komentara

 • Sada bi se trebao slaviti Božić ako uzmemo u obzir sv. Pismo Bibliju. Tamo u Sv. Pismu lijepo piše u vrijeme kada se ISUS rodio, pastiri su čuvali svoja stada na ispaši. A to nikako nije Zimsko doba. Izraelska kopnena područja brda imaju sličnu klimu kao Imotski, Sinj. Tamo je hladno po noći u rano Proljeće Znači rano proljeće kada je po noći još hladno pa su pastiri ložili vatre i čuvali svoja stada od vukova itd. Falivaju sve crkve. Sada bi trebalo slaviti Božić a Uskrs negdje u kasnu Jesen a na N. Godinu Tjelovo i odlazak ISUSA u nebo..

 • Kad je, navodno, ta neka vrlo blagoglagoljiva i bogobojazna ženska Caru navodno donijela nekakva jaja, kao dakle simbol toga “novoga života”, “rađanja i plodnosti”,”pobjede života nad smrću” i ostalih fraza, ovaj ju isprva nije bendao 0,2%, ali kada je ženska rekla, na tečnom grčkom, “hristo vaskrs”, ili tako nešto, jaja su uma’ na te čudesno izgovorene riječi, čarobnu formulu, promijenila svoju boju. Car je, sukladno predanjima, ostao zadivljen i vrlo, vrlo impresioniran, pa se predanje o jajima širilo i dalje Rimom, da bi se docnije u snoviđenjima carskim, strasnim i znasno, ukazivali i kojekakvi znakovi, vizije, ratni pohodi, namisli i promisli srdaca i sl..

 • Bas me briga za podjele i razlike kad slusam pravoslavne monahe kako pjevaju psalame to je nesto najdivnije sto sam u zivotu cuo preljepa vjera pravoslavna.

  • Je, je psalami su baš divni. I psalmi isto. Lijepo je i što ima zareza u psalamima. Samo šteta što su dijelom tzv. “Staroga Zavjeta”.
   A divan je, i nestvaran, onaj psalaman: “šta se ono na Dinari sjaji”.

   • Koliko je zlobe u tebi na koji ti nacin mislis otici u raj samo zato sto si krsten katolik jel haah.Isus ti jasno rekao tko od srca ne oprosti bratu svojemu ni njemu bog nece oprostiti ili u ocenasu kako i mi otpustamo dusnicima nasim u raj ne ulaze oni koji ne oprastaju i ne postoji hrvatski katolicki raj raj je za svakoga.Nacionalizam je zlo.

    • Kako si uspio zaključiti, iz komentara na koga se referiraš, kako netko uopće želi ići u taj neki “Raj”? Toga uopće nema tu, ne postoji. Jel’ misliš možda da je zloban onaj koji uopće i ne misli o Raju, pa tako niti tamo ići?

    • Nacionalizam je dar, nacinalist voli svoje, tko voli svoje poštuje i tuđe. Nemam ništa protiv pravoslavlja, ali imam protiv SPC koja ima najmanje doticaja sa religijom, to je čista četnička organizacija, punkt

     • Naconalizam je odvratan pojam sa kojim volis svoje mrzis tude a tebi koji ne vjerujes u raj nitko nije kriv sto ne molis ili postis raj postoji da molis i postis znao bih to bog nije stvorio nacije pred bogom smo svi jednaki i ne postoje pred bogom hrvati srbi njemci itd to su ovo zemaljski termini i nebiti su kao sto ste nebiti vi nacionalisti

      • Kako si zaključio, iz komentara na kojega se referiraš, da netko ne vjeruje u “Raj”? Dva puta, evo, previđaš stvari, koje ne postoje. Osobno bih se zamislio na tvome mjestu.

       Osim toga, koja to “vjera” tvrdi da se moljenjem i postovima, neovisno o konkretnoj recepturi, gdje i koliko, dolazi dakle do spoznaje o postojanju toga “Raja”, budući da kršćanstvo to nije?

       • Dolazi se u kontakt sa bozanskom silom zato nitko nikome nemoze dokazat postojanje boga to covjek sam sa sobom radi u tisini i dubokoj koncentraciji i odricanjem od ovozemaljskih stvari jer je sve na ovom svijetu bezvrijedno i sve je materijalisticka iluzija

 • Srpska pravoslavna crkva je đavolske djelo, tu nema kršćanstva.
  Pravoslavnim vjernicima sretan Uskrs, ali ne Srbima.

  • A sta katolicka crkva bozije djelo jel pogledaj sto je tvoja sveta crkva radila u proslosti nisu nista bolji ni od srba ni od terorista

  • A katolicka crkva je med i mlijeko, je li? Nisu palili ljude po lomacama i zivjeli kao lordovi i Bogovi na zemlji na racun priprostog i siroasnog naroda, kao uostalom i danas? Nisu surovali na ovim prostorima sa svakom mogucom osvajackom silom koja se pojavila? Aj Boga ti suti glupane.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.