Pravila za vožnju u zimskim uvjetima na cestama u BiH

Autocesta Kiseljak snijeg

Za vožnju u zimskim uvjetima uvijek je potrebno mnogo više opreza i koncentracije.Pored posjedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče prihvatiti izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebali bi raspolagati i određenim znanjem.

Iz Bosanskohercegovačko auto-moto kluba poručuju da se obavezno držite njihovih uputa za vožnju u zimskim uvjetima, piše N1. Donosimo ih u nastavku.

10 pravila za vožnju u zimskim danima:

1. Kod poledice nježno postupajte sa upravljačem i nožnim komandama, nikad istovremeno volanom i kočnicom. Ako osjetite da više ne upravljate vozilom pritisnite kvačilo, pustite pedalu gasa i lagano pokušajte upravljačem okrenuti vozilo u željenom smjeru.

2. Kočenje na zaleđenoj cesti je praktično ”zabranjeno”, a ako bez kočenja ne može onda papučicu kočnice pritisnite krajnje nježno

3. Uključivanje nižeg stupnja prijenosa gotovo je jednako kočenju. Najbolje je ”šaltati” s međugasom.

4. Blokirani kotači slabo koče i onemogućavaju upravljenje vozilom. Zanosi li automobil nogu odmah sklonite sa kočnice. Na poledici je glavni vozačev pomoćnik-volan. Blagim okretom volana, uz oduzimanje gasa i nježno kočenje pokušajte vozilo vratiti u željenu putanju.

5. Ako ne možete izbjeći prepreku radije se sklonite sa ceste.

6. Ponašanje stražnje strane automobila vozač osjeća leđima u naslonjaču sjedala, a ponašanje prednje strane rukama na volanu. Preduvjet za to je pravilno držanje ruku i leđa uprta u naslonjač.

7. Slabi amortizeri i loše podešene kočnice najbolje pokazuju ”zube” na poledici.

8. Gume, bez obzira kakve, moraju imati najmanje 4 mm profila. Pritisak zraka treba povećati za 0,15 bara.

9. Želite li u opasnim okolnostima s osjećajem upravljati volanom i nožnim komandama morate biti prikladno odjeveni.

10. Zimska vožnja traži staloženost i čvrste živce. Ne vozite umorni ili uzbuđeni.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: