Prava zima stiže tek u veljači

Dok se u pojedinim dijelovima svijeta živa u termometrima spušta na povijesni minus, na Balkanu su, u sred zime, temperature proljetne.

U regiji se temperatura ovih dana kreće između 5 i 14 stupnjeva, a u primorskom području i do 18 stupnjeva Celzijevih.

Zbog visokih temperatura, na većini planina skoro i da nema snijega. Nedostatak snježnog pokrivača pokvario je skijašku sezonu u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori, javlja RTRS.

I dok se na crnogorskom primorju temperature kreću oko 18 stupnjeva, na planinama se ne spuštaju ispod nule.

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine je i u Hrvatskoj. Iste temperature predviđaju se i za sljedeće dane, snijeg se ne očekuje, a ni obilnije kiše.

Prema mišljenju meteorologa, toplo vrijeme je posljedica djelovanja veoma prostrane ciklone i jedino se njezin jugoistočni dio nalazi pod utjecanje slabe anticiklone. U takvim okolnostima u ove krajeve i veći dio Europe dolazi topao zrak s Mediterana i iz Afrike. Zbog toga je i vrijeme toplije od prosjeka, a teško je procijeniti kada se može očekivati prava zima, navode stručnjaci.

Nagli pad temperature sa snijegom može se očekivati krajem siječnja i početkom veljače, a takvo vrijeme bi se zadržalo sve do ožujka. Stručnjaci tvrde da nagla promjena temperature ne bi pogodovala usjevima i voću, javlja RTRS.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.