Pratite razvoj situacije na poplavljenim područjima BiH

Krenula je pomoć za Maglaj, grad pod vodom, kamioni s hranom, vodom, čamci i druge potrepštine su na putu. Idu i vojska, članovi rafting klubova. Trenutno smo kod Topčić polja i nadam se da ćemo brzo stići na cilj – izjavio je za Agenciju Fena premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić.

Kazao je sa spasilačke ekipe izvlače zarobljene ljude iz “Natrona” u Maglaju.

Prema njegovim riječima, stanje u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu je izuzetno složeno, a posebno u Maglaju, gradu pod vodom.

bih3 bih4

Katastrofa u Bijeljini

– Ovo je katastrofa, voda ulazi u centar grada – izjavila je za Agenciju Fena Neda Marković iz Bijeljine, koja živi u naselju Kruševlje koje voda još nije poplavila.

– Očekujemo plavni val Save, ako se to dogodi centar Bijeljine bit će poplavljen. Trenutno je voda otprilike 200 metara od centra grada – kazala je ona.

Sva prigradska naselja, Ljeskovac, Kojčinovac i druga su poplavljena, u naselja Dvorovi i Novi Dvorovi voda prodire.

Kanal Bašnica na ulazu u centar Bijeljine se također izliva.

– Pokušali su popraviti situaciju, jučer su kopali kanal kod Pavlovića mosta da skrenu tok vode, ali to nije uspjelo. Svi putevi iz Bijeljine su i dalje zatvoreni, a ja samo želim da pobjegnem odavde – rekla je Neda Marković, zabrinuta majka dvoje male djece.

Dodala je da imaju struju i vodu, ali očekuje da se to isključi svaki čas, tako da su pripremili zalihe vode.

bh3

Banja Luka: Proglašeno izvanredno stanje

Na području Grada Banja Luka proglašeno je izvanredno stanje usljed poplava, a komunalnim preduzećima je, na osnovu zaključka Gradskog štaba, naređeno da stave u stanje pripravnosti raspoloživo ljudstvo i materijalno tehnička sredstva.

Također, naređeno je da komunalna preduzeća nadgledaju da li prijeti opasnost objektima infrastrukture i eventualno pravovremeno interveniraju, te da formiraju ekipe i uvedu stalno dežurstvo do smirivanja situacije.

Iz Uprave Civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je na području Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, na desnoj obali prema Krminama, voda prodrla u objekte u kojima se ne stanuje.

Unatoč poplavama u Hrvatskoj, pomoć šalju susjedima u BiH

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ines Krajčak je danas u Sarajevu kazala novinarima da je Hrvatska poslala jedan kontingent pomoći BiH.

– Dva helikoptera su trebala već stići, međutim imali smo problema jer je i kod nas nevrijeme pa nisu mogli letjeti, ali oni su u planu i uskoro bi trebali biti ovdje – kazala je Krajčak.

Isto tako smo, dodala je ona, poslali nešto vatrogasnih snaga.

To su državne intervencijske postrojbe koje su obučene upravo za djelovanje u slučaju poplava, koje će doći sa čamcima, kompletnom posadom za potrebe izvlačenja ljudi iz ugroženih prostora. I naša Gorska služba spašavanja u suradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje isto tako organizira svoje timove. Oni su isto tako opremljeni čamcima i ekipama za spašavanje iz voda – kazala je Krajčak.

Dodala je da bi njihov primarni cilj u ovom slučaju bio izvlačenje iz poplava, odnosno evakuacija ljudi.

– Imam informaciju da je kod nas nastavljena organizacija na eventualnom prikupljanju daljnje pomoći, ali obzirom da ona za sada nije zatražena od države BiH, mi je onda nećemo u tom smislu niti slati. Problem je što je i kod nas trenutno isto dosta loše vrijeme, poplava se širi i u Hrvatskoj – kazala je Krajčak.

Dodala je da je istočna Hrvatska je sve više pod vodom, „ali za sada to još uspijevamo držati pod kontrolom vlastitim snagama i nemamo potrebe za bilo kakvim angažmanom međunarodne pomoći“.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ines Krajčak danas u Sarajevu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji “Sigurnost urbanih sredina“.

Najkritičnije nizvodno od Doboja

U poplavama u Bosni i Hercegovini trenutno je najkritičnije prema slivu Save, preciznije, od Doboja nizvodno rijekom Bosnom, prema njenom ušću u Savu.

– Nivo Bosne, potpomognut Sprečom, raste u tom dijelu, a na Savi se već bilježe povijesne vrijednosti vodostaja – rekao je danas u Agenciji Fena Enes Alagić, pomoćnik za tehnička pitanja direktora Agencije za savsko vodno područje.

– U Bosninom srednjem toku, u kojem je ova rijeka, s drugim vodotokovima, proteklih dana pričinila nezapamćene probleme, nivo vode opada. U najugroženijem Maglaju je za metar niža u odnosu na jučer, u Zenici, kao i Doboju za 40-ak centimetara – rekao je Alagić.

– Međutim, na poplavljenim područjima još će se zadržati dosta vode mada u gornjim i srednjim dijelovima svih rijeka Savinog sliva vodotoci opadaju te imaju tendenciju povlačenja u korita, rekao je Alagić.

Danas se bilježi, dodao je, porast vodostaja na Uni i Sani.

Rijeka Drina je specifična i njen nivo ovisi od hidroakumulacija.

U Goraždu zasad njen vodostaj blago raste, dodao je.

Prva žrtva poplava u RS-u

Poplave u BiH odnijele su još jedan život.Nakon jučerašnje smrti muškarca u Bratuncu, Fena javlja kako je muškarac stradao u odronu u Bijeljini.

”Jedna osoba je stradala u obrušavanju dijela vikendice u naselju Dvorovi u Bijeljini i to je prva žrtva uslijed poplava u RS, potvrdila je za Agenciju Fena glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja.

Ona je pojasnila da se policijskoj stanici jutros u 09.35 sati obratio šef smjene graničnog prijelaza Rača, koji je prijavio da je dobio poziv da je u Dvorovima kod Bijeljine, u blizini šljunkare “Bijeljina-put“, na vikendici došlo do odrona zida objekta.

Tom prilikom je jedan muškarac smrtno stradao, a na krovu te vikend-kuće se nalazi ženska osoba, koja čeka čamce i pomoć jer se oko objekta nalazi velika količina vode.

”Policija trenutno ne može da priđe vikendici jer je voda jako visoka tako da je nemoguće u ovom trenutku izvršiti uviđaj”, rekla je Šoja i dodala da je nažalost ovo prva smrtno stradala osoba u poplavama u RS.

Zasad nije priopćen identitet stradalog, a čine se svi napori da se spasi žena koja je ostala na krovu kuće.

Podsjetimo, Jakov Kosanić, umirovljenik iz bratunačkog prigradskog naselja Pobrđe, preminuo je od srčanog udara i bio je ljudska žrtva poplava u općini Bratunac, ali u BiH.

U Domu zdravlja potvrđeno je novinarima da je Kosanić dovezen mrtav u ovu ustanovu i da nije uspjela reanimacija koju su pokušali.

Kosanić je doživio srčani udar, evakuirajući stoku iz štale i obora da bi je spasio od gušenja.

Poplave i klizišta prijete pomjeranju minskih polja

Centar za uklanjanje mina BiH upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta, postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomjerile pojedina minska polja i odnijele znakove minske opasnosti.

Centar će u saradnji s entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko Distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usljed prirodnih nepogoda, a što je za posljedicu moglo imati pomjeranje mina na sumljivim opasnim područjima i prereuzeti sve neophodne mjere na prevenciji građana.

Prema raspoloživim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske posavine koja su i trenutno najviše pogođena poplavama.

Tuzla: Klizište odnijelo šest kuća

Stanje na području Mjesne zajednice Požarnice je katastrofalno, mještani su ostali bez vode, struje, svi su putevi zatvoreni, a klizište je odnijelo šest kuća.

– Moju je kuću klizište odnijelo, Milorada Mornakovića, Miloša Savića, da ne nabrajam dalje, šest kuća je klizište odnijelo. Od jučer je stanje u Požarnici katastrofa, nema vode ni struje, a svi su putevi zatvoreni – izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Požarnica Simika Modraković.

Kazao je da se sada poslije ovog stanja boje još više, jer, kako kaže, nema mjesta gdje se nije pojavilo klizišta.

– Od Požarnice do Visa otišao je put, preko Gojinog brda ima put, ali samo jedan dio je ostao. Na relaciji Požarnica – Vis je sav asfalt ispucan, nema od njega ništa. Ovo je katastrofa, ne znamo šta će biti. Ostaje nam da čekamo, najgoreg se tek sada bojimo – naglasio je Modraković.

(www.bljesak.info | FENA)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.