Poznato kada će Vlada FBiH isplatiti 100 KM pomoći umirovljenicima

Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz federalnog proračuna, uz svoja redovna mjesečna primanja, umirovljenici u Federaciji BiH dobit će 5. kolovoza, a korisnici boračkih naknada 10. kolovoza, u skladu s Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena.

Također, ovog mjeseca 100 KM pomoći dobit će i većina osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata. Jedino se za određeni broj njih iz ove kategorije, koji redovne naknade primaju putem centara za socijalni rad čeka finalizacija aktivnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, s obzirom na obavezu da se njihove isplate realiziraju u suradnji sa županijskim ministarstvima i centrima za socijalni rad.

Inače, pravo na jednokratnu pomoć od po 100 KM u Federaciji BiH ima 378.000 umirovljenika, 100.000 korisnika boračkih naknada, te 53.000 osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Uredbom koju je Vlada Federacije donijela 7. srpnja, precizirano je da isplata jednokratne pomoći za umirovljenike dođe uz srpanjsku penziju, a za ostale kategorije u roku od 60 dana.

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost nadležnim službama unutar Vlade FBiH i resornih ministarstava, jer su uložili maksimum napora da i boračke kategorije i civilni invalidi što prije dobiju ovu novčanu podršku.

Sretan sam što mogu potvrditi da borci i invalidi neće čekati 60 dana, te da će umirovljenici, kako smo i obećali, svoju pomoć od 100 KM dobiti uz srpanjske penzije 5. kolovoza. Očekujem da će se što prije ove isplate realizirati i za sve kategorije civilnih invalida i žrtve rata. Kao što sam već ranije naglasio, na ovome nećemo stati. Mi nastavljamo raditi na donošenju i provedbi mjera pomoći našim građanima, posebno ugroženim kategorijama da lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se za predstojeću jesen i zimu, poručio je Novalić.

U narednom razdoblju slijedi podjela paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM iz robnih rezervi FBiH za oko 17.000 obitelji koje su u stanju socijalne potrebe. Taj dio posla u obavezi je da izvrši Federalna direkcija robnih rezervi.

Na prošloj sjednici Vlade donesena je i Uredba o dodatnom subvencioniranju troškova električne energije za oko 70.000 korisnika, a ranije je na inicijativu Vlade FBiH zaustavljen izvoz peleta i obradivog drveta iz BiH kako bi se utjecalo na stabilizaciju cijena ogrjeva.

Federalni inspektori na terenu pojačano kontroliraju proizvođače i trgovce peleta, briketa i ogrjevnog drveta, kao i formiranje cijena i marži na osnovne životne namirnice i gorivo.

Također, Vlada je omogućila da poslodavci isplate jednokratnu pomoć radnicima u Federaciji BiH bez plaćanja poreza i doprinosa na taj dio, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Prvo jednim umirovljenicima zakida mirovinu krivim obračunom a sad daje po 100 KM kao pomoć. Uraditi jednom pošteno i netreba nikakva pomoć još ovako sitno.

  • Sebi po 500 km svako mjesec figli place, regres580 km, digli topli obrok a ovoj sirotinji jednokratno 100 km. Neka ih dragi Bog nagradi kako rade posteno.

  • Sramite se, kao da dajete tisucu KM, a samo pokusacate oprati obraz, za svoje povecanje place, od 500 KM. Kad drzava ima toliko novca, zasto ne isplati staru deviznu stednju od Ljubljanske banke, koju je zamracila putem jedinstvenog racuna, na koji su prenesena sredstva stedisa. Pa jos bi drzava trebala uci u obitelj EU, s tom sramotom.

  • Kad ćete obračunati mirovine po koeficijentu valorizacije 1,009 jer su mirovine obračunate po koeficijentu valorizacije 0,834 i isplatiti razlike. A najugroženiji su umirovljenici koji su odradili 40 godina a dalu ste im mirovinu 500 KM sa povećanjem.
    Tj. 12,5 KM po godini staža, a tolike vam novce uplatili za 40 godina? Sramota.
    Ispravite mirovine ljudima koji su uplatili 40 godina u MIO a ne davati ljudima socijalu od 100 KM, pa kao tako im pomažete.

  • Lopovi ukinuli akciza na gorivo ali sada to moze trajati kazu i nekoliko mjeseci. Znaci ostavili su prostor sebi i naftnoj mafiji da se bogate, kradu i tale. Ili se cekaju izbori.??? Koje gnjide kojo licemjeri.!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.