Poznato kada će biti završena cesta u poslovnoj zoni u Rodoču

Rekonstrukcija u mostarskom naselju Rodoč (dionica Čekrk – odvajanje za Aluminij) trebala bi završiti do konca veljače, rekli su za Hercegovina.info iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Iako je ista započela još 22. veljače prošle godine, te je rok za završetak radova bio 45 dana, završeni bi tako trebali biti nakon jedne godine.

Iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata pojasnili su i razloge zbog kojih je do kašnjenja radova došlo. Naime, kako su rekli, sve se odužilo zbog loših vremenskih uvjeta i stalnog pritiska prometa, a posebno zbog pojave nepredviđenih radova.

Izvođenje radova na prometnici ‘Dionica naselje Čekrk do raskrižja za Aluminij- I faza’, je u proteklom razdoblju bilo vrlo otežano i usporeno, zbog loših vremenskih uvjeta i stalnog pritiska prometa, koji se ne može zatvoriti, jer se radi o poslovnoj zoni, a posebno zbog pojave nepredviđenih radova, koji nisu bili predmet potpisanog ugovora, ali su uvjet uspješne realizacije potpisanog ugovora.

Projektnom dokumentacijom i potpisanim ugovorom nisu bili obuhvaćeni radovi na zamjeni postojeće azbest cementne vodovodne cijevi ɸ400, niti je obuhvaćena izgradnja nove fekalne kanalizacije za poslovne objekte uz novu prometnicu, što se nakon opravdanog zahtjeva JP VODOVOD Mostar, moralo prihvatiti. Izgradnja navedenih komunalnih instalacija prije rekonstrukcije prometnice, nema alternativu, jer bi naknadna izgradnja komunalne infrastrukture ugrozila kvalitetu novo izgrađene prometnice i znatno povećala troškove koštanja projekta.

JP VODOVOD Mostar je preuzelo izvođenje radova na zamjeni vodovodne cijevi ɸ400 i zamjeni sekundarnog cjevovoda ɸ160, kao i izradi novih priključaka, a sve uz asistenciju i pomoć izvođača radova oko iskopa i zatrpavanja rovova, izgradnji novih vodovodnih komora i potrebnih poprečnih prekopa nove prometnice. Za vrijeme izvođenja navedenih radova, morala se osigurati neprekidna opskrba pitkom vodom svih poslovnih objekata, što je također usporavalo i otežavalo izvođenje radova, navode iz Grada.

Zbog svega izvođač radova nije mogao poštovati zadane rokove.

Izvođač radova KTM Brina doo Posušje & Građevinar doo Mostar, uz ugovorene radove na oborinskoj kanalizaciji, izvodi i radove na izgradnji nove fekalne kanalizacije, uz nadzor i asistenciju nadležnog poduzeća JP VODOVOD Mostar. Kako su projekti novog vodovoda i nove fekalne kanalizacije zasebni sustavi, bilo je potrebno usuglasiti projektnu dokumentaciju, kako bi se riješile sve trase i ukrštanja, novo projektiranih i postojećih instalacija, na način da se sve instalacije po mogućnosti izmjeste van kolovoznih traka, što je zahtijevalo dosta vremena za pripremu i izmjene projektnog rješenja, izradu specifikacija materijala i njegovu nabavu, te konačnu ugradnju. Obzirom da se prometnica širi na tri kolovozne trake, postojeće instalacije Elektrodistribucije, HT Eroneta, BH Telekoma i Telemacha su se morale izmjestiti izvan trupa prometnice. Ove radove su morali izvesti vlasnici ovih instalacije jer iste nisu u vlasništvu Grada Mostara.

Zbog svega navedenog, Izvođač radova ne može poštovati ugovorene rokove, ograničen je navedenim uvjetima, koji ne dozvoljavaju razvijanje radova planiranom dinamikom, već izvodi radove po pojedinim manjim pozicijama, usporeno i otežano, uvjetovan završetkom prethodnih radova, od strane JP Vodovod, Elektrodistribucije, HT Eronet, BH Telekom, Telemach… što je poseban problem, od samog početaka radova do danas jer se prometnica širi na tri kolovozne trake i postojećih instalacije se izmještaju van ceste, uz uvjet pružanja kontinuiranih usluga potrošačima. Po novom prihvaćenom dinamičkom planu, završetak radova se planira do konca veljače, kazali su za Hercegovina.info iz Grada.

Zbog svega su najviše nezadovoljni poduzetnici koji se sa svojim tvrtkama nalaze u ovoj poslovnoj zoni, te im je ova rekonstrukcija negativno utjecala na poslovanje. Vrijednost rekonstrukcije je 1,56 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.