Poznato kad bi trebala biti gotova autocesta u Hercegovini

U sklopu ubrzanog investicijskog zamaha na izgradnji dionica autoceste na koridoru Vc ove godine svjedočit ćemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara, a strateški cilj JP Autoceste Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028. godine.

U ovom trenutku natječaj za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju, a iz ovoga poduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Time bi u ukupnom mozaiku koridora od Mostara do granice s Republikom Hrvatskom bio dodan još jedan važan segment, a kada se tomu doda činjenica da je već prije izgrađena dionica Buna – Počitelj, da se aktivno radi na dovršetku izgradnje i sanacije mosta Počitelj, kao i da se provode aktivnosti za gradnju prve dionice Jadransko-jonskog koridora, dolazi se do zaključka kako će Hercegovina biti pozicionirana u sami vrh kada govorimo o međunarodno značajnim prometnim pravcima.

Ovako će izgledati autocesta od Metkovića do Dubrovnika

V.d. ravnatelja JP Autoceste FBiH Denis Lasić u izjavi za Večernji list potvrdio je kako je natječajna procedura za dionicu Mostar jug – tunel Kvanj u završnoj fazi te kako se već početkom proljeća može očekivati okončanje toga procesa, odnosno izbor izvođača. Sama dionica imat će izniman značaj za područje Mostara, Hercegovine, ali i države u cjelini, a uz ostalo, omogućit će daljnje prometno uvezivanje u okruženju, kao i ojačavanje gospodarske situacije, poglavito kada govorimo o poslovnoj zajednici koja na brzu i učinkovitu prometnu povezanost gleda kao na ključ razvoja.

Sama dionica podržana je i kroz partnerski odnos europskih institucija, pa je tako Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 milijuna eura uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Europska unija (oko 30,3 milijuna eura).

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su okolišni i društveni utjecaji, ona, dodaju iz Autocesta, ne dovodi u pitanje dinamiku projekta. Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada FBiH u srpnju prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoceste na koridoru Vc te ju je potvrdila.

Prve fotografije sanacije pukotine na mostu Počitelj

Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autocesta na koridoru Vc”, koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija. Aktivno je i na ostatku koridoru prema granici s RH. U ovom se trenutku rješavaju određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru, a usporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova.

Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima. Time će ovaj dio BiH dobiti ključni infrastrukturni objekt koji će biti strateški važan kada govorimo o nastavku prometnog uvezivanja modernom autocestom prema Mostaru, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je most jedan od dvaju LOT-ova, dio većeg projekta koji uključuje dionicu od Počitelja pa do Zvirovića, odnosno do onoga dijela autoceste koji je već prije izgrađen, zaključuje Večernjak.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Lopovi, izdajnici , nesposobnjakovići!!! Kako će Mostar biti povezan sa RH autocestom kada tunel Kvanj košnijeni u planu??? Dozvolili ste, zauzeti krađom, da vam bivši direktor autocesta Voloder opstruira izgradnju južnog od Mostara zbog njegovih osobnih interesa. Drugo, kažete biće gotova do kraja 2028?!?! Pa prije bi je narod probio lopatama i kampovima,nego vi sa silnom mehanizacijom. Dajte nam podatak koliko ste para potrošili na ove plaćene oglase po svim mogućim portalima ? Mrššššš

  • Lažljive i nesposobne seronje! Od rata naovamo, ama baš svaki ministar prometa i veza bio je Hrvat. A glupi hrvatići će posljednji biti povezani sa Hrvatskom. Posljednji… To je nama naša borba dala, sposobni i podobni – dva suprotna pola… Prvi prognani vani, a drugi na funkcijama ( sa troduplom plaćom od ovih što su prognani)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.