Poznati ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir

U Oslu su u petak objavljena imena dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Ovogodišnji laureati su Ales Bialiatski, bjeloruski građanski vođa i aktivist za ljudska prava, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za civilne slobode, objavila je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelova povjerenstva u norveškom Nobelovu institutu.

Ales Bialiatski bjeloruski je građanski aktivist i bivši zatvorenik poznat po svom radu s Centrom za ljudska prava “Viasna”. Godine 2020. osvojio je nagradu Right Livelihood Award, nadaleko poznatu kao “Alternativna Nobelova nagrada”.

Od 14. srpnja 2021. u zatvoru je zbog navodne utaje poreza.

Dobitnici ukazuju na značaj civilnog društva za mir i demokraciju. Pokazali su važnost prava na kritiku vlasti i zaštitu temeljnih građanskih prava, rekla je predsjednica Nobelova odbora.

Laureate je u obrazloženju nagrade također pohvalila zbog “uloženog napora u dokumentiranju ratnih zločina, kršenja ljudskih prava i zloporabe ovlasti”.

Ove godine bilo je ukupno 343 tajnih nominacija pa su prije proglašenja dobitnika mediji pisali da bi peteročlani Nobelov odbor mogao i iznenaditi stručnjake odlukom.

Nobelovu nagradu za mir prošle su godine dobili borci za medijske slobode – Maria Ressa s Filipina, čijem portalu prijeti gašenje, i Rus Dmitrij Muratov, čijem listu je oduzeta licenca.

(www.jabuka.tv | Foto: Britannica)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.