Poznati nositelji izbornih listi stranaka predvođenih HDZ-om BiH

Uglavnom očekivana, uz poneko iznenađenje, imena su koja su političke stranke pozicionirale za nositelje lista za predstojeće izbore.

U ponedjeljak 9. srpnja inače istječe rok za predaju lista za predstojeće opće izbore, a Večernji list otkriva imena nositelja lista vodećih stranaka, dok će, pak, konačne liste biti poznate javnosti potkraj kolovoza nakon ovjere koju će provesti Središnje izborno povjerenstvo.

Tako će, kako se i očekivalo, u prvoj izbornoj jedinici ispred bloka stranaka koje okuplja HDZ BiH za državni Parlament nositeljica biti zamjenica predsjednika stranke Borjana Krišto, a uz nju za državni parlament borit će se još Predrag Kožul, Tatjana Lučić, Nikola Lovrinović i Mijo Matanović.

Nova imena na listama HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH su Tatjana Lučić i Mijo Matanović, dok su tu i dosadašnji zastupnici Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul.

Krišto u ovom mandatu obnaša dužnost predsjedavajuće, odnosno zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na političkim dužnostima nalazi se od 1999. godine, a do sada je obnašala dužnosti ministrice pravde i uprave Hercegbosanske županije, tajnice Vlade HBŽ, ministrice pravde FBiH, predsjednice FBiH, delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i dva puta dužnost zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH.

Što se tiče Lovrinovića, on trenutno obnaša dužnost šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH. U ranijem razdoblju bio je šef ureda Vjekoslava Bevande dok se isti nalazio na dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i šef ureda predsjednika Vlade Srednjobosanske županije do 2005. godine. Za vrijeme Hrvatske samouprave, Međunarodna zajednica mu je privremeno zabranila političko djelovanje.

Mijo Matanović kao dužnosnik HDZ-a BiH u ranijem razdoblju bio je predsjednik Vlade Posavske županije i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok Tatjana Lučić nije obnašala nikakve značajnije političke funkcije.

Kako prenosi Večernji list, liste za Parlament Federacije BiH u ime HDZ-a nosit će Mate Šimić, Marijan Klaić, Mijo Krešić, Zvonko Đaković, Josip Martić, Zdravko Marošević, Biljana Baban, Marinko Čavara, Jelka Milićević, Stanko Musa, Hrvoje Milošević i Petar Galić.

Od poznatijih imena na listi HDZ-a za Parlament FBiH nalaze se trenutna ministrica financija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević, predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić i predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić.

Na ovogodišnjim izborima u Zastupnički dom Parlamenta FBiH pokušat će ući i trenutni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić koji je u ranijem razdoblju, između ostalog, bio zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije. Na listi za Parlament FBiH nalazi se i načelnik Vareša Zdravko Marošević i ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić.

Liste za županijske skupštine nosit će Tomislav Dujmović (Unsko-sanska županija), Đuro Topić (Posavska županija), Danijel Nikolić (Tuzlanska županija), Ivo Tadić (Zeničko-dobojska županija), Ilija Nakić (Srednjobosanska županija), Nevenko Herceg (Hercegovačko-neretvanska županija), Zdenko Ćosić (Zapadno-hercegovačka županija), Dražen Trlin (Sarajevska županija)i Ivan Jozić (Hercegbosanska županija), prenosi Klix.ba.

Što se tiče izbornih listi iz Republike Srpske, nositelji listi HDZ-a bit će Dragan Juričević i Ivana Nadarević, dok će liste za Narodnu skupštinu RS-a nositi Mirko Pandža, Angela Ćorković, Marijan Kljajić i Ilija Filipović.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • I koliko ih ima iz čapljine. Niko. A jesmo rupa postali. Mi netrebamo nikako izlazit na izbore. Ja bi sutra organiziro stranku kojae se zvat capljina i da svi u nju udjemo i glasamo za svoje kandidate na svim razinama pa sta god bude. Valjda bi onda nekom zapelo za oko da i mi postojimo

  • Izborimo se mi rvatine da nam balije ne jame sva prava glasajmo za Dragana pravi čovik lipo priča, on će nas najbolje predstavit!
    Nije dobro u državi, kradu političari. Krade i Dragan ali bar je naš, bolje da on krade nego da nam dođu balije pa jame sve.

    1
    5

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.