Poznati dobitnici nagrade “Gordana Jelić” za 2019. godinu

U četvrtak je dodijeljena nagrada “Gordana Jelić” za najbolje volontere u 2019. godini.

Priopćenje Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać” prenosimo u cijelosti.

Dragi prijatelji,

danas, 5. prosinca, se obilježava Međunarodni dan volontera. Dan kad su u fokusu svi oni koji nesebično daju svoje vrijeme, znanje, osmijehe i zagrljaje za druge, svjesni koliko njihovo malo nekome. Sretni smo što naš svakodnevni rad počiva upravo na snazi i zajedništvu volontera bez kojih bi tisuće naših korisnika bili uskraćeni za brojne trenutke ispunjene nadom i vjerom.

Sa velikim zadovoljstvom upravo na ovaj dan objavljujemo dobitnike volonterske nagrade Gordana Jelić za najbolje volontere u 2019. godini u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, koje su poput profesorice Jelić ostavile neizbrisiv trag ljubavi prema bližnjemu u zajednici u kojoj žive i djeluju, i šire.

Svojim svakodnevnim djelovanjem i stilom života u kojem je osoba u potrebi na prvom mjestu, nagrada Gordana Jelić za najboljeg volontera/volonterku 2019. godine u Bosni i Hercegovini odlazi u ruke Ljerki Bralo, dugogodišnjoj članici, volonterki i neumornoj pokretačici brojnih akcija Udruge građana Svjetlo iz Viteza.

Ljerka Bralo jedna je od onih osoba čiji životni put, obilježen teškim i bliskim gubicima, svakoga ostavi bez riječi. Ali u svemu tome ona izaziva iznimno poštovanje i divljenje, jer svoj dan počinje i završava sa mišlju kako mogu pomoći i olakšati svom bližnjemu ukazujući mu da je život itekako vrijedan borbe. U sklopu rada Udruge organizirala je brojne akcije s ciljem unapređenja kvalitete života svojih sugrađana na rubu materijalne egzistencije te im na taj način nastoji vratiti vjeru u bolje sutra. Kolege i članovi je opisuju kao skromnu i samozatajnu ali uvijek prvu kad je potrebno ideju provesti u djelo.

Ljerka Bralo

Samo je tijekom ove godine provela stotine i stotine sati obilazeći obitelji slabog imovinskog stanja, obitelji oboljelih od zloćudnih bolesti, starijih i nemoćnih kako bi im zajedno sa drugim članovima osigurala i omogućila dostojanstven život. Ljerka ima izraženu kreativno-umjetničku crtu pa je ona u sklopu Udruge zadužena za sve prigodne i tradicionalne radionice povodom uskršnjih i božićnih blagdana na kojima se na taj način priskrbljuju sredstva za ona najpotrebitije članove društva. Kroz sve ove akcije i radionice, Ljerka svoju ljubav prema humanitarnom radu prenosi na mlađe kolege i članove čime stvara pozitivnu sliku o radu Udruge kao i članovima iste.

Po prvi put ove godine Zaklada fra Mladen Hrkać dodjeljuje nagradu Gordana Jelić u kategoriji Najbolji volonter/volonterka u 2019. godini na području Republike Hrvatske i kao prva dobitnica će ostati zapisana Josipa Galić, odgajateljica u učeničkom domu Marija Jambrišak u Zagrebu.

Osoba iz čijeg osmijeha i vedrog duha snagu crpe oboljele osobe, beskućnici, nezbrinuta djeca, napuštena djeca, osobe u potrebi, od Zagreba do Afrike. Iza nje su na desetke humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale stotine ljudi, a posebno ističemo akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u kući sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu i u Domu sv. Terezije u Zagrebu koju trenutno organizira 8. po redu, akciju prikupljanja sredstava za beskućnike u Zagrebu u suradnji s više pučkih kuhinja te akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u Beninu i Keniji.

U Africi je bila 5 puta, a za ozdravljenje svoje rodice dala je zavjet prijeći put sv. Jakova od 900 km. Aktivno sudjeluje u župi sv. Anđela u Savskom Gaju u Zagrebu gdje pomaže u organizaciji brojnih akcija te je uvijek na raspolaganju za pomoć učenicima srednjih škola oko učenja. Nemoguće je zamisliti događaj ili aktivnost humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” bez nje, bilo da je riječ o molitvenim druženjima s korisnicima, blagdanskim akcijama dijeljenja darova, obilasku korisnika u bolnici, organizaciji humanitarnih večera i koncerata ili pak animiranju potencijalnih volontera ili donatora. Kroz sve svoje volonterske aktivnosti te svakodnevni rad u domu ulaže velike napore kako bi ukazala na ljepotu darivanja sebe za druge.

Josipa Galić

Odluku o dobitnicima ovog vrijednog priznanja je donijelo povjerenstvo od 5 članova, a oni su, redom: fra Vendelin Karačić – voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije, Radmila Gašpar – dugogodišnja ravnateljica Centra za socijalnu skrb Široki Brijeg, Tanja Babić – prošlogodišnja dobitnica nagrade Gordana Jelić za najboljeg volontera, Magdalena Mišković – tajnica Matice Hrvatske u Orašju te Ivan Soldo – upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać.

Povjerenstvo je u fokus stavilo osobe koje su graditelji humanog, solidarnog i naprednog društva prenoseći dobro kroz materijalnu i psihosocijalnu podršku, darivanje, osvještavanje i edukaciju te je osim Ljerke i Josipe prepoznalo još vrijednih kandidata sa zapaženim djelovanjem u društvu, a to su Monika Planinić iz Čitluka, Anđela Nogalo iz Širokog Brijega, Mirela Pandžić iz Zagreba te Željko Miškulin iz Vukovara.

Od srca čestitamo volonterkama 2019. godine Ljerki Bralo i Josipi Galić, ali i svim drugim kandidatima, što svakodnevno potvrđuju da je čovjek čovjeku najbolji i najpotrebniji lijek.

Dodjela nagrade “Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj će se održati u nedjelju 15. prosinca 2019. na dan obilježavanja godišnjice smrti pokojne profesorice Gordane Jelić, u 17.00 sati u sjedištu Zaklade fra Mladen Hrkać u Širokom Brijegu na adresi fra Didaka Buntića 56.

Ova dodjela će iz još jednog razloga ostati u posebnom sjećanju. Naime, članovi Zakladne uprave Zaklade fra Mladen Hrkać i Predsjedništvo humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ su odlučili posthumno dodijeliti volontersko priznanje Gordana Jelić pok. Antoniju Zeljki koji je tragično preminuo u srpnju ove godine u Širokom Brijegu.

Antonio Zeljko

Bilo koja akcija ili događaj, on je dolazio prvi i odlazio zadnji. A sve to s osmijehom na licu. U svaki svoj korak i pokret je davao sve od sebe i najbolje od sebe. I takav je bio u svakoj životnoj ulozi – kao prijatelj, suradnik, brat, suprug, sin, unuk… Hvala ti što si uvijek bio Čovjek. U punom smislu riječi.

Dragi prijatelji i sugrađani, pridružite nam se slobodno na ovoj proslavi ljubavi, dobrote i pomaganja, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.