Poznat datum konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara – Jabuka.tv

Poznat datum konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara

Nakon više od 13 godina u Mostaru će se održati 1. konstituirajuća sjednica novoizabranog Gradskog vijeća Mostara.

Naime, a kako je za Dnevni list potvrdio 82-godišnji Tomislav Primorac (HDZ BiH), najstariji novoizabrani vijećnik, konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća BiH trebala bi biti sljedeći petak, 5. veljače, 2020.

Još uvijek nisam dobio odluku Gradskog izbornog povjerenstva Grada Mostara o najstarijem vijećniku koji prema Statutu Grada Mostara saziva 1. konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostara, a nadam se da će to biti uskoro, a konstituirajuću sjednicu sazvati ću u sljedeći petak, rekao je Primorac za Dnevni list.

Prema Statutu Grada Mostara, članak 29, točka 6, Gradsko vijeće će se prvi put sastati u roku od dva tjedna nakon objave potvrđenih izbornih rezultata. U tom slučaju, Gradsko vijeće će sazvati najstariji član, kojeg će odrediti Izborno povjerenstvo Grada Mostara, nakon objave izbornih rezultata. Podsjetimo da je Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo rezultate lokalnih izbora u Mostaru 19. siječnja, a na mostarskom izbornom povjerenstvu je određivanje najstarijeg vijećnika.

Izborno povjerenstvo Grada Mostara će u srijedu donijeti Odluku o najstarijem vijećniku Grada Mostara koji ima zadaću da, 14 dana od objave službenih rezultata od strane Središnjeg izbornog povjerenstva, sazove konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostara, kazala je Marija Soldo, članica Gradskog izbornog povjerenstva u Mostaru za Dnevni list.

Sam Primorac, inače i predsjednik Udruge umirovljenika “Neretva Mostar” kaže kako u budućem sazivu Gradskog vijeća Mostara očekuje zajedništvo i međusobno povjerenje svih vijećnika i rad na zajedničkom cilju – za boljitak Mostara.

Mostar je nepravedno zapostavljen u ovih proteklih godina i nadam se da ćemo zajednički raditi na rješavanju svih pitanja, poboljšanju životnih uvjeta i općenito boljitku našega grada, rekao je najstariji mostarski vijećnik.

Gradska vijećnica prvi put – vijećnicima

Tako će u sljedeći petak, u klupe nove Gradske vijećnice gdje se do sada, zbog razno-raznih političkih prijepora, nije održala niti jedna sjednica Gradskog vijeća Mostara, 35 novoizabranih vijećnika sjesti će u vijećničke klupe.

Također, najstariji vijećnik ne samo da saziva prvu sjednicu Vijeća nakon izbora nego i, prema članku 25., Statuta Grada Mostara, ovim Vijećem predsjedava sve do izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

No, već na prvoj sjednici Gradsko vijeće treba izabrati predsjednika i zamjenike predsjednika iz reda gradskih vijećnika, ali i novog gradonačelnika Mostara, ali pitanje je hoće li se to dogoditi u petak ili će se i ova, prva sjednica mjesecima oduljiti kao što je to bilo 2008. godine nakon posljednjih izbora, kada je tek krajem 2009. izabran gradonačelnik.

Podsjetimo, prva konstituirajuća sjednica nakon listopadskih lokalnih izbora sazvana je 21. studenoga 2008. godine, a novi gradonačelnik izabran je nakon maratonska 392 dana, odnosno, 420 dana nakon izbora.

Ostaje za vidjeti kakvo će biti “pripetavanje” ovoga saziva, hoće li se postići dogovor o novom gradonačelniku Mostara odmah i dvotrećinskom podrškom vijećnika ili će se iči u izborne krugove, pa možda i tajno glasanje, a koji nose podršku proste većine kao što je to bilo 2009. godine.

Vijećnici Gradskog vijeća

Prema utvrđenim rezultatima najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) imati 11 vijećnika BH. bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” po jedan mandat.

Novi vijećnici Gradskog vijeća Mostara su: iz HDZ BiH – Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević; iz Koalicije za Mostar – Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, AnelKljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, IbroHusnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković; iz BH Bloka – ArmanZalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boška Ćavar; iz HRS-a – Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž; iz srpske liste ‘Ostajte ovdje’ – VeliborMilivojević i iz Prve mostarske partije (PMP) – Nazif Derviškadić.

Kako se bira novi gradonačelnik Mostara?

Prema Statutu Grada Mostara, članak 29, točka 6, Gradsko vijeće će se prvi put sastati u roku od dva tjedna nakon objave potvrđenih izbornih rezultata. U tom slučaju, Gradsko vijeće će sazvati najstariji član, kojeg će odrediti Izborno povjerenstvo Grada Mostara, nakon objave izbornih rezultata.

Prema Statutu Grada Mostara, na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće, a izbor gradonačelnika vrši se na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izborâ. Svaki gradski vijećnik ima pravo da nominira kandidate iz reda izabranih vijećnika, apPrije izbora, nominirani kandidati moraju izjaviti u pisanoj formi da prihvaćaju kandidaturu.

Dvotrećinska većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu. Ukoliko je, zbog neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu, nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobili najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug.

Ukoliko nijedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. U trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika je potrebna za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika. Odmah nakon izbora, izabrani kandidat daje izjavu o tome prihvaća li izbor. Ukoliko izabrani kandidat odbije izbor, izbori će se ponoviti prema postupku propisanom u ovom članu.

Još uvijek aktualni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 2009. godine, u drugom mandatu, izabran je za prvog čovjeka Mostara i to u trećem krugu glasanja.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.