Poziv na likvidaciju: Za Dodika čak 100.000 eura

Milorad Dodik

Boris Dodik, BiH građanin s prebivalištem u Berlinu, putem svog Facebook profila pozvao je “sve slobodne strijelce širom zemaljske kugle” na likvidaciju vodećih političkih ličnosti iz RS!

Dodik, koji se deklarirao kao pripadnik pokreta “Crna ruka”, poziva na “hrabri čin i zaustavljanje propasti srpskog naroda”, navodeći da su Srbi nekada i za daleko manje stvari “vođama odsijecali glave na spavanju”.

“Ovi kumunjarski izrodi zajašili su nam za vrat i uz pomoć stranih i domaćih petokolonaša ispiše nam krv. Pozivam sve rodoljube da uzmu stvar u svoje ruke. Srbija je vječna, ako su joj deca vjerna”, napisao je, između ostalog, Dodik, za kojeg još nije utvrđeno da li se radi o pravom ili lažnom profilu.

Dalje navodi cijene za svakog likvidiranog političara, po kojima su glave Petra Đokića, Marka Pavića, Igora Radojičića i Nebojše Radmanovića “ucijenjene” na 10.000 eura, Mladena Bosića i Ognjena Tadića na 20.000 eura, a Milorada Dodika, predsjednika RS i vođu SNSD-a, na 100.000 eura.

Zanimljivo, ali na ovom popisu nema vodećih političara iz PDP-a i NDP-a niti bilo koga iz struktura ovih stranki.

facebook prijetnje

Gojko Vasić, direktor Policije RS, kojeg smo zatekli ovom informacijom, rekao je da će policija izvršiti sve provjere.

“Policija će pokušati blokirati stranicu i utvrditi s koje je adrese to postavljeno. Morati ćemo ići na međunarodnu saradnju, preko njemačke policije i Interpola”, rekao je Vasić.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, bio je upoznat s ovom informacijom, za koju je odmah zaključio da sadrži sve elemente krivičnog djela.

“Dakle, sve se mora isprovjeravati i vidjeti ko je ta osoba i čime se bavi. Ovo predstavlja krivično djelo nagovaranje i poticanje na ubistvo, kao i finaciranje za izvršenje teškog krivičnog djela”, rekao je Mektić.

On je najavio da će BiH institucije, odnosno određene agencije, zatražiti međunarodnu pravnu pomoć i razmjenu informacija putem Interpola.

“Moramo najprije utvrditi ko je ta osoba, kako bi prema njoj bile poduzetee određene mjere”, zaključuje Mektić.

I Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da pozivanje drugih osoba na radikalne metode i izvršenje krivičnih djela, odnosno poticanje, predstavlja krivično djelo.

On je dodao da će svaka osoba koja to radi po Krivičnom zakonu RS i BiH biti procesuirana, zaključivši da će se MUP RS boriti protiv svih oblika terorizma i pozivanja na terorističke čine u BiH, pa i ako to bude putem web-portala.

Jučer smo pokušali dobiti i komentare “ucijenjenih” političkih ličnosti iz RS, međutim niko nije odgovarao na naše pozive.

Tek je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a i član Kolegija Doma naroda parlamenta BiH, kratko poručio kako je riječ o glupostima.

(Nezavisne novine)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.