Poziv biračima na prethodnu registraciju za izbore u Hrvatskoj – Jabuka.tv

Poziv biračima na prethodnu registraciju za izbore u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini objavilo je danas poziv na prethodnu aktivnu registraciju birača za glasovanje u inozemstvu za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u subotu 7. studenog 2015. i u nedjelju 8. studenog 2015. godine.

Izborna mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovinina prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni iHercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj,

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni iHercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u srijedu 28. listopada 2015. godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeće adrese:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini
Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434
E-pošta: [email protected]; [email protected]
Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka
Milana Kranovića 1, Banja Luka
Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301
E-pošta: [email protected]

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar
Zagrebačka 8, 88000 Mostar
Faks: + 387 36 315 630
E-pošta: [email protected]

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla
Kazan Mahala 1, 75000 Tuzla
Faks: + 387 35 306 607
E-pošta: [email protected]

Uvid u registar birača moguće je ostvariti na internetskim stranicama Ministarstva uprave: www.uprava.gov.hr te su na istoj stranici dostupni svi potrebni obrasci za aktivnu i prethodnu registraciju. Također sve detaljnije informacije nalaze se na Internet stranici www.izbori.hr.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • ja kad im triba glasat na izborima ajmo hrvati ustaše glasujte spasite nas od crvenih čim prođu izbori niko nas se ne siti sljedeće 4 godine ja više glasat ne.

  • Moj glas ide Boži Petrovu…uglavnom hadezeu ne dam…
    SDP-u ne dam zbog srba u vladi,a da nemaju srbe dao bih prije Milanoviću nego Karamarku i HDZ-u!
    Domoljublje se ne čuva u lisnici

  • Ne pada mi na pamet. A i da glasam ne bi definitivno glasao za priglupog Karacmarka koji nije u stanju vlastiti (i to od Srba prepisani) program zapamtiti. Veceg jadnika na celu neke stranke od tog lika nisam vidio, a konkurencija u Milanovicu mu je zaista golema, ali ipak ga je uspio zajebati.

  • glasam za Petrova, vrijeme je da se prilika da nekom drugom pošto je HDZSDP ekipa očito nesposobna, imali su dovoljno vremena

  • svi hrvatski državljani imaju ista prava, to stoji, ali meni je žalosno da ljudi kod nas više znaju o susjednoj državi, a ništa o vlastitoj i vlastitim problemima, skupljaju se novci kad dijete u Zadru umire i zgražaju se svi, a u Ljubuškom ili Grudama nitko ni ne zna, jad i bijeda…

  • Š. Brijeg HRVAT jesi li davo glasove HDZ-u kada im je Stanimirović bio koalicijski partner u vrijeme vladavine vašega svemoćnog vožda Sanadera. Tada vam to nije smetalo ha ha ha ha koje hdz licemjerje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.