Pozitivni primjeri: Županija u BiH mlade oslobađa poreza pri kupovini stana

Sve osobe u Zeničko-dobojskoj županiji starosti do 35 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje uskoro bi trebale biti oslobođene plaćanja poreza prilikom kupovine stana, kuće ili zemljišta, koji sada iznosi pet posto.

Izmjene Zakona

Ova inicijativa jednoglasno je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine ZDŽ. Nakon ovoga, u roku od 30 dana trebale bi biti pokrenute izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina ZDŽ, piše Dnevni Avaz.

Predlagač ove inicijative Amil Buljubašić, zastupnik SDP-a u Skupštini ZDŽ, kaže da bi ovo oslobađanje od plaćanja poreza mladima puno značilo prilikom rješavanja njihova stambenoga pitanja. ‘

“Ukoliko, na primjer, mlada osoba kupuje stan u vrijednosti od 80.000 KM, mora dodatno platiti i 4.000 KM poreza. Za taj novac moguće je opremiti neke od prostorija u stanu ili kući. S druge strane, minorna su sredstva koja općine ubiru na ime poreza na nekretnine na ovaj način”, kaže Buljubašić.

Prema ovom prijedlogu, plaćanja poreza bile bi oslobođene osobe do navršenih 35 godina koje prvi put kupuju stan ili kuću površine do 80 kvadratnih metara ili zemljišta do 600 kvadratnih metara površine za gradnju kuće.

Prema daljnjoj proceduri, Ministarstvo financija ZDŽ dužno je pripremiti izmjene i dopune ovoga zakona koje bi ponovno bile razmatrane na Skupštini ZDŽ.

Javne rasprave

Predlagač inicijative Buljubašić kaže da bi izmjene i dopune ovoga zakona prije skupštinskoga razmatranja trebale biti upućene i na javnu raspravu po općinama.

Na taj način bi, kako kaže, svaka lokalna samouprava trebala dati i svoje mišljenje na ovaj prijedlog.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.