Povratak sporta u SAD-u moguć samo bez gledatelja na stadionima

Povratak sportskih natjecanja u Sjedinjenim Američkim Državama je moguć u ovoj godini, ali uz određena ograničenja te bez nazočnosti gledatelja na tribinama, tvrdi vodeći američki epidemiolog Dr. Anthony Fauci.

Fauci je mogući scenarij za povratak sportaša na terene, prvenstveno u američkim profesionalnim ligama, pojasnio u prvom od tri predviđena nastavka Snapchatove emisije Sretno Amerika (Good Luck America).

Nitko ne smije na stadione. Sportaše smjestite u velike hotele, gdjegod igrali. Moraju biti vrlo dobro nadzirani… i moraju biti testirani svakog tjedna kako ne bi zarazili jedni druge ili nekoga iz kruga svojih obitelji, rekao je član Kriznog stožera Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa odgovarajući na pitanje odigravanja skraćene sezone lige u bejzbolu (MLB) i početka natjecanja u ligi američkog nogometa (NFL).

U nedavno objavljenoj anketi sveučilišta Seton Hall čak 72 % građana SAD-a izjasnilo se da ne bi odlazili uživo pratiti sportske događaje sve dok ne bude pronađeno cjepivo protiv koronavirusa, a samo 13 % ispitanika je izjavilo da bi se posjećivali utakmice kao što su to činili u prošlosti.

Među sportašima prevladava mišljenje da su navijači važan dio utakmica, pogotovo kad je u pitanju američki nogomet, ali je većina spremna igrati i pred praznim tribinama. Vodstvo MLB-a čak razmatra mogućnost odigravanja svih utakmica na jednoj lokaciji, a kao najveći favorit za takvo rješenje spominje se Arizona, čiji je guverner Doug Ducey u utorak izjavio kako je ova savezna država spremna ugostiti svih 30 momčadi, ako za to budu stvoreni uvjeti. Povjerenik MLB-a Rob Manfred izjavio je kako se njima ne žuri s početkom nove sezone.

Bivši prvi tenisač svijeta: Ovo je priprema za čipiranje populacije

Jedina stvarna odluka koju smo donijeli jest da neće biti povratka na teren dok se zdravstveno stanje ne popravi do te mjere da se osjećamo ugodno, da se utakmice mogu odigravati, a da pritom nije ugrožena sigurnost igrača, naših zaposlenika i navijača te da to neće negativno utjecati na opću zdravstvenu situaciju, rekao je Manfred.

No, ima dosta onih koji su nestrpljivi, a među njima je i dr. Fauci.

Mnogi ‘umiru’ za gledanjem utakmica. I ja sam među njima. Živim u Washingtonu, a mi imamo svjetske prvake u Washington Nationalsima. Želim ih ponovno gledati u akciji.

Brzi povratak sportskih natjecanja u SAD-u zagovara i američki predsjednik Donald Trump koji je u utorak okupio utjecajne ljude iz svijeta sporta, poput povjerenika NBA lige Adama Silvera, vlasnika Dallas Cowboysa Jerryja Jonesa, vlasnika New England Patriots Roberta Krafta i vlasnika Dallas Mavericksa Marka Cubana, kako bi mu pomogli donijeti plan o pokretanju američke ekonomije teško pogođene pandemijom izazvanom koronavirusom.

Mečevi slobodne borbe pod ingerencijom organizacije UFC mogli bi biti prvi sportski događaji na američkom tlu od izbijanja pandemije, a datum prvog natjecanja trebao bi biti 9. svibnja. U lipnju bi se u akciju mogli vratiti i golferi i golferice, a NFL planira započeti sezonu prema uobičajenom kalendaru, početkom rujna. Zasada nije izvjesno kada i u kojem formatu bi mogla biti dovršena prekinuta natjecanja u NBA ligi i Nacionalnoj hokejaškoj ligi (NHL).

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.