Povratak Bogu nas je spasio od pakla droge

Bivši ovisnici o drogi i alkoholu iz Reto centra za pomoć ovisnicima na području Splita i šire jučer su kroz performansu koju su izveli na Trgu hrvatskih velikana na Rondou s građanima Mostara podijelili svoje životne priče o razlozima ulaska u svijet ovisnosti. Svi su naglasili kako su im dolazak u centar, povratak Bogu i biblijskim vrijednostima pomogli izići iz pakla u kojemu su se našli.

Vedran Banić, volonter u spomenutom centru i bivši ovisnik, kazao je kako je njihov cilj informacijska kampanja koja će se provoditi po cijeloj BiH u idućih mjesec dana.

“Želimo ljudima ukazati na probleme koji sve više mlade ljude stavljaju u okove. Također, želimo im pokazati da izlaz iz tog pakla postoji. Mi smo taj primjer”, kazao je Banić. Njegova ovisnost o heroinu počela je početkom srednje škole. “Ponekad sam i prestajao, pravio kratke stanke, ali sam se uvijek vraćao tom problemu. Heroin je postao moj smisao života. Zanemario sam obitelj i prijatelje, ništa mi nije bilo sveto nego samo to, heroin. Skupio sam snage i prijavio se u Reto centar. Danas sam zahvalan Bogu koji mi je pružio snagu izliječiti se”, kazao je Banić.

Tridesetogodišnji Ivan iz Čapljine dio je skupine koja je došla iz Splita. S već 14 godina marihuana je postala njegova svakodnevnica.

“Mislio sam da je to bezazlena stvar. No, kako je vrijeme odmicalo, shvatio sam da ne mogu živjeti bez marihuane. Dugo vremena sam koristio i ecstasy, jer sam u tom razdoblju živio u svijetu partyja i elektronske glazbe, a ta tableta daje nadu i osjećaj da si najjači na svijetu. Nakon ecstasyja uslijedio je heroin. Svidio mi se. Ta ovisnost me navela na krađu i prodavanje stvari iz kuće. Jednog trenutka sam priznao sebi da imam problem s drogom i odlučio sam potražiti pomoć. Tek sada moj život ima smisao, ali to prije nisam shvaćao”, ispričao je Ivan.

Ivanov kolega Mileta iz Podgorice bio je ovisan o alkoholu i marihuani. Njegovi problemi su počeli kada je krenuo u srednju školu.

“Upisao sam srednju ugostiteljsku školu. Odmah sam i našao posao kako bih stekao praksu. Budući da sam radio po ugostiteljskim objektima, ponekad bih popio jedno, dva pića, čisto da se opustim. No, nakon toga ta dva pića mi nisu bila dovoljna. Počeo sam svaki dan piti u prekomjernim dozama. S ovisnošću o alkoholu javila se želja i za marihuanom. Mislio sam, mogu oprobati i to je to. Nažalost, počeo sam i nju konzumirati svaki dan. Roditelji i supruga su me vodili liječnicima, ali svi su rekli: ‘Njemu nema pomoći’. Odbacili su me i roditelji i supruga s kćerkom. Ostao sam sam. Jednog dana otišao sam posjetiti suprugu i dijete. Rekla mi je ako ih želim viđati da se moram izliječiti. Poslije tih njezinih riječi uputio sam se u Reto centar. Sretan sam što sam se uspio izliječiti i nastaviti život sa svojom obitelji”, podijelio je Mileta s Mostarcima svoju priču. Svi koji žele potražiti pomoć u ovoj zajednici mogu se javiti na broj mobitela 063/ 265-705.  Sanda Šunje

(Dnevni list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.