“Povijest se ponavlja, Amerikanci su odgovorni i za masakr u Jugoslaviji”

Ovaj zračni napad je čin agresije na jednu suverenu državu i protiv Povelje Ujedinjenih naroda, rekao je Vladimir Putin (65) u službenom priopćenju iz Kremlja.

Rekao je da Rusija osuđuje napad na Siriju koji su SAD, Francuska i Velika Britanija izvele u subotu rano ujutro. Udar je bio odgovor na napad kemijskim oružjem u kojem su u sirijskom gradu Dumi prošli tjedan stradali deseci ljudi.

U izjavi je Putin demantirao dokaze o napadu kemijskim poružjem u Dumi, predgrađu Damaska i rekao da će napad imati ‘destruktivan efekt na cijeli sustav međunarodnih odnosa”.

Rusija najodlučnije osuđuje napad na Siriju gdje ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma. Zapadni udari vođeni su bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a, kršeći Povelju UN-a, norme i načela međunarodnog prava te predstavljaju čin agresije spram suverene države koja se nalazi u prvim redovima u borbi protiv terorizma. Ruski vojni stručnjaci koji su došli na lice mjesta tog imaginarnog incidenta nisu pronašli nikakav trag korištenja klora ili druge toksične supstance. Nijedan lokalni stanovnik nije potvrdio kemijski napad. Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica, stoji u izjavi Kremlja.

Povijest će ispraviti stvari kao što je već ustanovljeno da je Washington odgovoran za masakre u Jugoslaviji, Iraku i Libiji, stoji u priopćenju Kremlja.

Predsjednik Putin također je objavio da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi rasprave o “agresivnom djelovanju SAD-a i njegovih saveznika” u Siriji.

Napadi zapadnih snaga izvršeni su na tri postrojenja: istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa, kao i još jedno skladište kemijskog oružja te bitno zapovjedno mjesto kod Homsa.

Sirijska vlada objavila je da ih napadi neće pokolebati u borbi protiv militanata i kazali su kako je Zapad udarom htio zaustaviti misiju Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala početi u subotu svoju istragu u Dumi o navodnom kemijskom napadu.

(Hina)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.